Колко е нормално да продължи една игра?

  • Детето ми е на година и половина и непрекъснато е в движение. Вниманието му върху дадена играчка или дейност се задържа не повече от 2-3 минути. Колко е нормално да продължи една игра?
 

Госпожа О: Няма верен отговор на този въпрос. Играта продължава докогато е забавна на детето.

Разбира се има значение и способността на детето да се концентрира върху дадено занимание. При децата от 1 до 1,5 години вниманието се задържа средно между 1-3 минути. В същото време, ако детето е силно привлечено от дадена играчка, това време може да се удължи и до повече минути. Децата в тази възраст са много любопитни и динамични в изследването на света и е нормално бързо да превключват от една дейност към друга. Те така учат. Значение има и темпераментът на детето – някои са непрекъснато в движение и променят обекта на своя интерес, а други са по-уседнали и може по-дълго да изследват дадена играчка или да играят. В тази възраст е важно да се има предвид, че когато на децата им се спи, те стават по-активни от обикновено, по-бързо се разсейват и стават по-раздразнителни. Това означава, че са преуморени и е добре да ги поканите да поспят или да си починат малко с по-тихи и спокойни занимания – да се погушкате малко, да погледате навън, да послушате успокоителна музика.

От година и половина до 2 години и половина вниманието вече се задържа средно между 3 и 8 минути.

На 3-4 години концентрацията върху една дейност вече е около 10 минути, на възраст 5-6г. -между 10-15 минути, а при децата на 6-7г., ако е интересно и занимателно, може да стигне и до половин час.

Имайте предвид тези норми, но също така и че всяко дете има индивидуален темп на развитие, темперамент, желания и интереси. Наистина най-точният ориентир е да наблюдавате детето. Ако Ви дава сигнали, че играта му харесва като се усмихва, гледа съсредоточено и с интерес, иска да повторите дадено действие и издава радостни възгласи, продължете. Ако се фрустрира, нервничи или тръгва към друга играчка, очевидно иска играта да спре.  Ако детето не се забавлява и не иска да участва е излишно да настоявате.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации