Колко съм пораснал/а!

Колко съм пораснал/а!

Дали детето е на 3 или 7 години, във всеки един момент може да му предложите да обърне поглед назад, за да опознае по-добре себе си и да осъзнае колко много е пораснало.

Това не е точно игра, но е много занимателно и забавно проучване.

За начало трябва малко да се подготвите. Осигурете снимки на детето от бебешка възраст до този момент. Пригответе негови дрешки от времето, когато е било пеленаче, на 6 месеца, на годинка,  на година и половина, на 2 и т.н. Извадете негови рисунки, които пазите. Помислете и за всякакви други неща, които са се променили във времето – например храната; играчки, с които детето е играло и т.н.

Поканете детето на това чудно пътешествие назад към себе си. Подредете заедно снимките в хронологичен ред и разказвайте на детето интересни спомени, които пазите: какво сте правили, на какво сте играли, първи опити за нещо и т.н.

Под снимката от съответната възраст поставете дрешките. Дайте на детето възможност да ги пробва – някои няма дори да му станат, други ще му стоят смешно къси и тесни. Използвайте повода да развиете речника на детето като описвате случващото се или го насърчавате да сподели какво му прави впечатление.

Покажете картините – има много разлика от първата до последната, нали? Ако в началото просто е драскало, то в един момент вече е можело да нарисува линия, кръг, да борави с флумастери, с моливи и водни бои, да лепи, изрязва. Колко много неща е научило, колко много неща вече може.

Дайте му да опита бебешко пюре, с което се е хранило. Интересно какво ли мисли за това сега? Коя е била първата му храна, първото сокче.

Може дори да изрежете фигурки на деца от хартия и да ги залепите един до друг. Вижда се и по дрешките, но това е още една илюстрация, как от 50 и нещо сантиметра детето вече е надвишава метър. Може да му предложите да се опита да се премери с педи. Колко педи е бил/а  като бебе, а сега? Ако детето обича да рисува, покането го да оцвети фигурите от порастването си до сега. Какви цветове избира? Какво променя?

Ако детето има желание и му интересно може да се опита да имитира движения на пеленаче, на пълзящо бебе, на току-що прохождащо дете и т.н. първи движения, които си спомняте. Подскажете му и правете движенията с него, вероятно ще му е интересно да „влезе в собственото си тяло“ от преди време.

Накрая може да обърнете и поглед към бъдещето. За какво мечтае сега детето? Колко голям/а мисли, че ще порасне?

Приятно пътешествие!

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации