Колко често трябва да купуваме нови играчки на детето?

  • Здравейте! Искам да попитам колко често трябва да купуваме нови играчки на детето? Имаме момченце на 1г. и 3м. и с таткото сме решили да не презадоволяваме детето с много неща. Купуваме му на месеца една нова играчка. Това добре ли е? Аз се опитвам да го занимавам като измислям игри с наличните неща в дома ни. Но като се огледам другите деца около нас имат повече играчки и започвам да се чудя, дали не ощетяваме така детето. И ако му купуваме повече нови неща, дали няма да се развива по-лесно и да се учи на повече неща. Ще очаквам отговора ви. Хубав ден!
Госпожа О: Здравейте!

Не мисля, че има правило относно честотата на купуване на нови играчки. Според мен по-важното е да се фокусирате върху интересите на детето и уменията, които има. Друг път може да изберете играчка, с която да обогатите опита му и да насърчите откривателството му в определена посока.

Много от играчките може да създадете сами, дори по този начин ще научите детето на творчество, на съзидателност, на комбинативност, на умения за решаване на проблеми и търсене на творчески решения. Затова приветствам опитите, които правите да използвате неща от дома си.

Педагозите с открито сърце препоръчват т.нар. отворени материали. Това може да са купени играчки, да са предмети от къщи или събирани от разходката навън, които предполагат множество варианти за игра. С шепа камъчета може да „готвите“, да подреждате геометрични фигури, да ги оцветявате и да правите мозайка с тях, да ги превозвате с камиона и още куп неща. С кофичка и лопатка на пясъка може да сътворите чудеса. Дали ще купите готов маракас или ще си направите у дома с пластмасово шише и ориз, няма никакво значение. Играчката ще е също толкова забавна, дори собственоръчно направената може да е и по-хубава, защото може да оцветите ориза в различни цветове и да направите различни видове маракаси – едните пълни с леща, другите с боб и така да изследвате заедно разликата в звука.

Бъдете смела и си позволете творчество. Няма нужда да се потискате от това, че другите деца имат повече играчки. Наличието на множество играчки не предполага игра само по себе си, дори напротив. Важното е не да натрупате пластмаса у дома, а да играете и общувате активно с детето.

 

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации