Коя детска градина да избера?

  • Здравейте!Благодаря за помощта предварително. Дъщеря ми е на 3 години. Предстои ѝ започване на детска градина.Тя очаква този момент с нетърпение. Когато ѝ обяснявам какво ще се случи, че мама ще бъде с нея първите два пъти,защото в избраната от нас детска градина е така,тя е доволна,но ми казва веднага,че и после иска да ходя с нея.

    Също искам да попитам понеже тази детска градина, в която искаме да я запишем, през училищните ваканции не работи дори и ако искаш да си плащаш,но пък ми е най-влизката до вкъщи. Също така дъщеря ми се класира за 15 часа на седмица безплатна такса, а през останалото време трябва да плащаме, ако искаме да е на детска градина. Ще ми е трудно, ако започна работа и трябва да почивам, когато училищата са във ваканция, а нямаме роднини да ни помагат. Има и една частна детска градина, която е по-далеч от вкъщи, но пък е отворена през цялото време. След 15те безплатни часа пак ще си плащаме всичко през училищните ваканции. Мислим да я запишем в държавната за 1/2година,защото няма да започвам работа и няма да ми пречи това, че са затворени през ваканцията, а и ми е по-близка до вкъщи. А когато започна работа да я преместим в частната детска градина. Какво е Вашето мнение за това преместване?

    Дъщеря ми никога не е имала проблеми с общуването с когото и да било. Много приятелски настроено и усмихнато дете е. И винаги е искала да ходи на детска градина. Дори и за кратките посещения и в двете детски градини с влизането си почти след 5-10 минути опознаване на ситуацията, веднага започва да си играе и разглежда наоколо,а когато трябва да тръгваме след около 30 мин.излизаме с големи уговорки,че ще се върнем пак.Благодаря!

Госпожа О:Здравейте! Много е трудно еднозначно да отговоря на Вашия въпрос и напълно разбирам затруднението Ви. Започването на детска градина винаги е свързано с процес на адаптация за детето. До момента заедно сте посещавали градините и закратко и се радвам, че дъщеря Ви е реагирала спокойно и с ентусиазъм. Искрено пожелавам това да продължи и в бъдеще. Въпреки всичко, имайте предвид, че когато започне да посещава градината без Вас, тя ще попадне в много нови ситуации, с които ще ѝ се наложи да се справя – правилата и изискванията, които учителите налагат, взаимодействията с другите деца и т.н. Вероятно детето ще се справи, но ако наистина не се налага, моят съвет е да я подлагате на двойна адаптация към две детски градини за толкова кратък период от половин година. По-скоро насочете вниманието си към това, коя от градините е по-добрата алтернатива за детето като отношение към него, начин на работа, възможности и услуги, които Ви предоставят, учителите и т.н. Ако изберете градината, която не работи по време на ваканциите, може да компенсирате като наемете гледачка за периода, в който детето не я посещава. Гледачката може да Ви помага и в други ситуации, в които би се наложило детето да остане вкъщи.

Желая успех!

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации