Коя чаша е по-голяма?

Коя чаша е по-голяма?

Време е за експерименти!

Съберете 4 – 6 различни по големина чаши- тумбести и по-ниски, заедно с по-издължени, но пък тесни. Идеята е да не е ясно коя вмества повече само на пръв поглед. Предложете на детето да поиграете като последователно сравнявате чашите една с друга по двойки, като напълни едната с вода и я излее в другата и обратно. Остава ли вода в първата чаша? Остава ли свободно пространство във втората? Коя е по-голямата? 

Важен момент в експеримента е да поощрите детето да прави хипотези и след това да ги провери: Според теб, коя чаша е по-голяма/ ще събере повече вода?

Използвайте експеримента и за да упражните изписването на цифрите. На всяка чаша залепете листче с число, което да я обозначи. Нека детето да изпише числото. Отделно изчертайте таблица с две колони. В лявата колона детето ще впише номерата на чашите, които сравнява, пр. 1-4. В дясната колона ще впише „победилата“ чаша, т.е. по-голямата чаша, пр. 4.

За децата провеждането на подобен експеримент е важно, за да се научат да си задават въпроси, да проверяват и откриват сами знание, както и сами да си изграждат понятие, а не просто да приемат за даденост само видимото. Вероятно е да възникнат въпроси като: „Ама тази чаша е по-висока, защо събира по-малко от по-ниската?“ Окуражете детето да наблюдата като му задавате въпроси и само да достига до извод. При нужда отговорете, но простичко, на неговия език и ниво на разбиране.

Ако на детето му е интересно, може да продължите да експериментирате, като сравнявате различни съдинки за тяхната вместимост: паничка от саксия, чаша за кафе, черпак, кофичка от кисело мляко, бутилка от вода, бурканчета и т.н.

Важно!!! Не се страхувайте да използвате и стъклени съдове, но възможно най-много обезопасете мястото за игра и наблюдавайте играта, за да сте сигурни, че при евентуално счупване на съд, детето няма да се нарани.

Изпрати коментар

Подобни публикации