Личността на малкото дете

Личността на малкото дете

Анна-Мария е основател на първата двуезична Монтесори детска градина в България „Peekaboo“. Учила е детска психология в България, завършва своя Executive MBA по бизнес мениджмънт в Университета в Шефилд (Великобритания), а с обучението си към The Montessori St. Nicholas, MCI (Великобритания) специализира като Монтесори учител във водещи Монтесори детски градини в Пало Алто (Калифорния, САЩ). Повече за нея, можете да прочетете тук.

Тя ни разказа за емпатичното родителство и значението на връзката родител – дете.

Какво е важно детето да расте емоционално стабилно?

На първо място е връзката с родителя. Колкото по-стабилна е тази връзка, толкова повече детето е емоционално стабилно, социално адаптивно и е готово да се справя с предизвикателствата на живота.

Какво представлява емпатичното (или чувствително) родителство?

Това е да четете сигналите на детето правилно и да се отзовавате на тях. Не игнорирайте детето си, не го оставяйте да плаче. Малкото бебе не може да се лигави, то има нужди – обслужвайте тези нужди, защото те са му жизнено важни.

Забавлявайте се. Емоционалната връзка е реципрочна. Вие пренасяте емоциите си върху детето, а то върху Вас. Колкото по-щастливи и удовлетворени от родителството сте Вие, толкова по-щастливо ще расте детето.

За чувствителното родителство няма значение колко време прекарвате с детето. В днешно време се налага да оставяме детето на бабите или в детска градина. Важно е не количеството време, а качеството. Опитвайте се, дори и един час да имате с детето, да му давате пълното от себе си: да се забавлявате, да играете, да го изслушвате.

Какво може да правите заедно с детето? Как да играете?

Всяко дете е различно и има свое темпо на развитие. Бъдете будни да чувате сигналите, които Ви дава детето, не се водете от възрастта. Не сравнявайте детето си с другите деца. Вашето дете е уникално. И Вие сте уникален родител. Няма по-добър родител за Вашето дете от Вас самите. Не се съмнявайте в себе си.

0-10 месеца 

Гъделичкайте бебето. Правете различни мимики. Поставете играчка на определено разстояние, за да може детето да я стигне. Показвайте му различни текстили. Стимулирайте играта с ръце и крака. Може да поставите лека завивка върху крачетата му, така че то, ритайки, да я бутне. Позволявайте на децата си да правят бъркотия. Говорете на децата, но не по бебешки. Говорете им какво правите, докато ги преобувате, докато ги храните и т.н.

7-18 месеца 

Позволете на детето да се храни само. Децата имат желание да правят нещата сами. Разказвайте им истории преди лягане. Пейте му. Давайте му да разучава различни предмети. Може да е торба, пълна с всякакви безопасни предмети или леген с вода, пяна или пясък. Децата опознават света чрез сетивата си, докосвайки и опитвайки нещата.

16-24 месеца

Въвлечете го максимално в ежедневни неща в дома. Може да постави плодовете в чиниите за хранене, да сортира лъжиците от миялната Давайте му възможност за избор. Учете детето да взема решения. Позволявайте на детето да чисти и подрежда, да играе в калта и пясъка. Обръщайте внимане на малките неща: на какво миришат листата от дървото, цветята, храната. 

Няма неподходящо време има неподходящо облекло. Купете му гумени ботши и разрешете на детето да джапа в локвите. Нека стъпче есенните листа и да чуе какъв звук издават. Нека да играе с вода и да разбере какво е празна и пълна кофичка. Нека да играе с бои, с тебешир.

20-36 месеца 

Това е периодът, който е последен срок да въведете правила. Правилата са границите за това какво може и какво не може. Не разрешавайте всичко. Може да имате 5 правила, но тези правила трябва да се спазват от всички възрастни. Например: „Като станем, първо си мием зъбите, обличаме се и играем“. Позволете им да помагат и нека да имат своите отговорности: може да поставят мръсните дрехи в коша за пране, да нарежат сиренето с тъп нож и т.н. Позволете им да бъдат самостоятелни, да бъдат личности.

30-50 месеца 

Децата са истински любопитни и искат да правят нови неща. Нека експериментират. Може да играете на игри с условия.  Четете. Нека да „напишат“ списъка за пазар, та било то и с драсканици. Нека да сортират.Въвлечете ги в садене на цветя. Може да дойдат с Вас на работа за няколко часа. Това е начин да опознаят света.Недейте да отглеждате децата си изолирани. Колкото повече едно дете познава различни хора, има опит с различни среди и ситуации, толкова адаптивни и безстрашни ще бъдат към новото.

40-60 месеца 

Въвлечете детето в домашните задължения и играйте повече развиващи игри: на рими. Това е времето на въображаемите игри.

Още интересни истории и примери от лекцията може да чуете тук.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации