Логически игри за деца във филиал „Студентски“ на Столична библиотека

Вече Ви представихме интересната инициатива на филиал „Люлин“ на Столична библиотека, при която родители веднъж месечно четат на деца. Днес гостуваме на филиал „Студентски“, където всяка събота от 11 до 13 часа канят децата от 4 до 12 години да развият мисленето си със занимателни логически игри. Срещаме се с началника на филиала госпожа Здравка Шейретова.

IMG_20160319_121016

Госпожо Шейретова, как възникна идеята за провеждане на занимателно-логическите игри за деца?

Идеята е свързана с нашето желание да отворим широко вратите на библиотеката, за да бъде по-близо до хората, които са наши потенциални читатели. По принцип ние организираме различни събития с цел приобщаване на децата към четенето. След обществена презентация на игрите от автора, ние решихме, че това изцяло обслужва нашите интереси и цели и впоследствие го поканихме съвместно да провеждаме тези забавно-поучителни игри всяка събота.

Кой провежда заниманията?

Ангел Ангелов, който е създател на  занимателно-логически игри, като гатанки, тестове и други.

Как протичат заниманията?

Photo1139

В две части, като в първата част ползваме подвижно-образователни игри, измислени от автора, включващи игри на топка, въже и др. , които се провеждат пред библиотеката. Във втората част от игрите, проведени в залата на библиотеката, децата получават нарочен комплект игри с гатанки /по определена възраст/, които се разиграват организирано. По време на играта децата биват мотивирани да създават сами гатанки, използвайки своето въображение, насочвани от нас.

Какво им харесва на децата?

Творческия подход към тях, самостоятелността и интерактивността при провеждането на игрите. В резултат на тези занимания, организирахме и конкурс  за най-оригинална гатанка, в която се включиха много деца. Първите десет, които спечелиха  получиха безплатна читателска карта за библиотеката за 1 година, а първите  пет места, получиха и по една книжка-игра с гатанки.

IMG_20160514_114143

Свободен ли е достъпът до заниманията и необходимо ли е предварително записване?

Достъпът е напълно свободен.

Предвидени ли са различни игри за децата от различните възрасти?

Да.

IMG_20160527_143556

Може ли да ни споделите някоя от игрите, за да може родителите да я играят у дома с децата си?

Разбира се. Ето линк към сайт, от който може безплатно да изтеглите вариантите, които се играят при нас.

Какви други събития за деца предлагате?

При нас се организират и други занимания за деца през седмицата. Наскоро имахме уъркшоп за изработване на разделител и малка книжка „Моето име“, съвместно с творческо студио „Дарита“. Инициативите са много и бихте могли по-подробно да ги разгледате на нашата Фейсбук страница  –  Филиал Студентски.

 

Снимките към публикацията са любезно предоставени от филиал „Студентски“ на Столична библиотека.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации