Магията на Валдорфските кукли

Свикнали сме сякаш куклите да са пластмасови, нагласени и изписани, купени от детски магазин. Но все още има хора, които вярват, че куклата трябва да е уникална и неповторима, да е направена ръчно и само за теб и да те кара да играеш с нея, така както въображението те води.

541234_10151197167943395_2056534732_nТакива са Валдорфските кукли, които с много любов сътворява Цвети Мишкова. Ще я откриете с творческия ѝ псевдоним Цветоплети. Цвети обединява в себе си много таланти. По професия е ландшафтен архитект, но по стечение на обстоятелствата открива истинското си призвание в работата с деца. Част е от усмихнатия и пълен с любов екип на къщата за четящи хлапета „Приказка без край“. Именно заради децата тя разкрива още много страни от творческата си душа. За тях подготвя и поставя театрални пиеси и води музикално ателие, в което без да е професионален музикант се стреми да преведе музиката на разбираем  език. Една от страстите ѝ е творческото шиене и плетене на изящни кукли, феи и ангели от вълна и прежда, бижута и още ред други чудеса. В тях успява да включи и много флорални мотиви, защото чувства природата близко до себе си и се стреми винаги да присъства в нещата, които прави. В работата си използва различни материали, които оживяват в ръцете ѝ. Определя себе си като „употребител на прежда“. „Не знам сложни плетки, нито чета схеми, всичко минава през ръцете и главата ми, докато придобие форма и оживее.“, казва тя.

Цвети, ще ни разкажеш ли повече за Валдорфските кукли, които създаваш?

Валдорфските кукли са направени от естествени материали – памук, вълна. Много са нежни, приятни и меки на пипане. Точно, защото са пълни с вълна, когато детето ги гушне, те поемат от неговата топлина и стават като живи, защото задържат тази топлина и я отдават обратно към детето. По този начин куклата действа успокояващо и дава на детето цяла гама от сетивни преживявания.

Валдорсфските кукли са с едва загатнати очи, уста и нос. Дори при класическите Валдорфски кукли те изцяло липсват- куклите нямат изражение. Това е така, за да може детето свободно да проектира своите емоции. С други думи, независимо дали детето е тъжно или весело, то лесно се свързва с куклата, която няма конкретно изражение и по свой начин ѝ предава емоциите си. Куклата е своеобразен мост между света на детето и останалия свят.

1464698_607239299331540_1981753240_n

Как протича играта с Валдорфската кукла?

Играта протича с много повече въображение. За разлика от познатите ни кукли с големи изписани очи и големи устни, която ограничава играта до зададения от производителя модел, то Валдорската кукла дава възможност на детето да разгърне вътрешния си свят и да се прояви такова каквото е, да открие нови неща у себе си и за света около себе си.

1912450_628090523913084_1208765879_n

Чрез куклите децата разиграват различни сюжети, влизат в различни роли и учат много за света на възрастните. Те са връзка и с приказното, фантазното. Чрез играта с Валдорфските кукли децата развиват социални и езикови умения, учат се да бъдат по-креативни. Куклата става като приятел, с когото детето споделя преживявания и приключения, надежди, мечти, страхове и др.

1465129_589958914392912_992739950_n

Има ли разлика в куклите в зависимост от възрастта, за която са предназначени?

За бебетата се препоръчва кукла, която има главичка, а към нея прикачена кърпа, на която се правят възли в краищата, които се явяват като ръчички и крачета. Хубавото е, че тези възли стават за дъвкане и мачкане.

Друг вариант за тази възраст е по моя идея  – играчка тип цветенце, което излиза от семенце и има възможност детето да я държи в ръка.

CRW_6146.CRW

За по-големите 4-5 годишни вече се шият реалистично – с ръце, крака. Заедно с куклата може да се добавят и характерните за Валдорфската педагогика реални, но умалени макети на къщичка с човечета, приказни герои като гномчета, елфчета, феи. Тези същества помагат на децата да направят връзка с природата, с приказния свят, както и да развиват въображението си.

1488188_605657549489715_973904522_n

Има един стереотип, че само момичетата играят с кукли. Как се отнасяш към него?

Не е добре да робуваме на този стереотип, защото той ограничава момчетата и ги отдалечава от важни за тях игри и съответно придобиване на ценни умения. За да изградим отношение към семейството, умение за грижа към другия и момчетата, и момичетата трябва играят с кукли. Действително има неща, които само майката може да направи, а други – само бащата, но има задължения в семейството и домакинството, в които и двамата могат да участват и е редно да си помагат. Игрите с Валдорските кукли помагат на момчето да израсне грижовен баща и съпруг. Затова съм направила кукли-татковци или дори цели семейства, за да може и момчетата да играят с тях.

10887734_10152985336083395_848610479_n

Имаш ли проекти, които са ти хрумвали на базата на куклите, които създаваш?

Да. Една от Валдорфските кукли, които шия се казва Прекраска. Тя стана героиня на мой авторски комикс: „Историите на Прекраска“.  Прекраска е носител на много добродетели и помага на децата да се запознаят с тях. Това са мъдростта, благодарността, милосърдието, взаимопомощта, помощта за приятелите. Миналата година с помощта на сценариста Христо Ботев превърнахме историята в пиеса, а куклената актриса Мария Бояджиева и аз пресъздадохме героите. Така се роди „Прекраска във Вълшебната гора“, която поставихме по време на „Нощта на театрите“. Тази година отново ще бъдем част от „Нощта на театрите“ 2015, с нова пиеса.

С мои кукли е и пиесата, която поставихме за 24 май „Приказка за Моливка, Гумичко и буквите“. За развитието на историята ни помогна детската писателка фантаст Весела Фламбурари.

Правим и други представления, макар и не с мои кукли – „Мартенски истории“ за 1 март и „Маша и Мечокът“ за Коледа. Представленията са много музикални. Поставяме ги в къщата за четящи хлапета „Приказка без край“ и информация за тях може да се види на моята фейсбук страница и на фейсбук страницата на къщата.

В представленията вплитам много от идеите на Валдорфската педагогика, към която имам предпочитания. Едно от нещата е да се учат децата на добродетели, уважение към другите, споделяне. Друг принцип от валдорфската педагогика прилагам в музикалното занимание. При разказването на приказките за най-малките, човек трябва да е притихнал, прибран в себе си, дори да има по-емоционална сцена, по никакъв начин не трябва да се представя пред детето агресивно, а умерено, нежно, деликатно.

Шиенето на кукла е творчески процес, всяка една от куклите е уникална и различна. Когато ти поръчат кукла как я измисляш, как я създаваш?

Разбираме се с родителите за цветовете, материите и какви предпочитания имат. Нещо важно за мен е, човекът, който поръчва да ми има доверие. И досега винаги е било така. Доверието ми дава свобода да разгърна творчеството в себе си. Не го мисля, не се опитвам да го формулирам. Просто, разговаряйки с хората, нещо оживява в мен и аз го претворявам в куклата. Имам усещане за човека, който поръчва. Така всички стават различни и е хубавото, че после хората си ги припознават, харесват ги.

994397_575387815850022_1113178289_n

Колко време се изработва една кукла?

Изработва се поне три дни. Но ако има аксесоари – одеалце, дрехи, шапки, обувки, тогава се изисква повече време.

Къде хората могат да се свържат с теб, за да поръчат?

Може да ми пишат на фейсбук страницата или чрез сайта ми.

Ще ни научиш ли как да ушием кукла?

Чорапено момиче

Първо и задължително условие за направата на Чорапеното момиче е доброто, приказно настроение. Това момиче направихме с малката ми дъщеря. Необходимите материали за изработка са чорап, вълна за пълнеж, конци, прежда за косата. Ако имате желание, можете да направите и различни дрешки, аксесоари. Всичко е в света на въображението.

456205_342363149152491_1145291145_o

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации