Магията на Монтесори материалите – интервю с мениджър развитие на Nienhuis Montessori Крис Уилемсен

През месец април в София се проведе международен семинар “ Монтесори образованието в 21век“, организирано от Монтесори България. Срещаме Ви с тримата лектори на събитието  – педагозите Д-р Елизабет Матийсен, Д-р Вард ван де Вийвер и Крис Уилемсен в две последователни интервюта.

13083316_958243944295851_2867996087703107413_nКрис Уилемсен учи международен маркетинг в Университета по икономика в Арнем, Холандия. През 2008 г. завършва Монтесори обучението си за възрастовите групи 3-6 и 6-12 години в Педагогическия университет в Арнем, Холандия. По време на този курс той пише специална дисертация за възрастовата група от 0 до 3 г.. Почти 9 години работи за “Nienhuis Montessori” като мениджър развитие. Поради дълбоките си познания на Монтесори образованието, той е и член на екипа за разработване на продукти в “Nienhuis Montessori”. Един от последните му забележителни приноси е развитието на широк спектър образователни материали за деца между 0 до 3г. Посещавайки много международни конференции, той е събрал много допълнителна информация за философията и историята на Монтесори образованието. Отговаря за Европа, Близкия Изток и Далечния Изток, което му е дало възможност да се запознае отблизо как Монтесори образованието функционира в много различни култури и развива огромна мрежа, в която той е в контакт с местните държавни институции, местни и международни Монтесори асоциации, доставчици училищни материали, училища и учители.

Крис, Вие пътувате много по света и сте посещавали различни Монтесори детски градини и училища. Какви разлики сте забелязали от културна гледна точка?

О, мога да дам много отговори на този въпрос. В Китай, например, практическият живот е много по-различен от нашия. Те използват пръчици за хранене, а ние лъжица, вилица и нож.

Друго, което спонтанно ми хрумва е от пътуванията ми в Азия – там понякога използват Монтесори като маркентингов инструмент. Слагат го в името си, защото искат да добавят качество към училището, но когато влезеш вътре, не откриваш нищо свързано с Монтесори.

Като цяло има много добри примери и примери, които имат нужда от подобрение, от развитие.

Трябва да се познава и историята на метода. Когато Монтесори е започнала работата си в „Къщата на децата“ това е било детска градина. В тази възраст децата учат много от директна имитация. Но, ако използвате тази техника в по-ранна или по-късна възраст, тя няма да сработи. С други думи, трябва да се има предвид възрастта на децата, както и развитието на метода днес.

Например в Русия, правят опит да използват Монтесори материалите в традиционното училище.  Учителят избира материал и го превзема, започвайки урок с него. Но по този начин детето няма шанс само да изследва материала. Получава се така, че те всъщност не използват един от най-ценните моменти в концепцията на Монтесори, а именно – свободата на детето да изследва материала, да работи с него, преди да е разбрало каква е целта му.

Има и много добри примери. Наскоро посетих Монтесори детска градина в Дортмунд, Германия. Там по-големите деца приготвяха обяда на по-малките.

Казвате, че материалът не е всичко, но как си обяснявате фокусът, който децата имат, това, че са погълнати от работата си него? В какво се състои магията?

Монтесори материалите са красиви. Децата са естествено привлечени от тях, материалът кани детето да работи с него. Това е първата стъпка.

Материалът позволява детето да работи самостоятелно. В него има заложен контрол на грешката, а това означава, че детето няма нужда от учителя, за да контролира работата му. То може да го направи само. Контролът на грешката може да е визуален, механичен или да има контролен лист. Това е много важен аспект, защото означава, че детето може да продължи да работи, без помощта на някой друг.

Всеки от материалите има една определена цел и това позволява на детето да работи фокусирано и концентрирано.

Последната стъпка е връзката между материалите. Децата могат да откриват много неща, комбинирайки различни материали.

Но не  е необходимо да се затваряте само в материалите. Излезте навън сред природата и вижте какво може да намерите там. Или на улицата. Това ми напомня на учителя на моят син, който беше извел децата, за да търсят букви в уличните знаци и табелки. Така те виждат как те изглеждат или се използват в реалния живот. Точно това прави обучението смислено. И това е една от най-важните стъпки, които много Монтесори учители забравят. Тази стъпка Елизабет и Вард наричат интеграция – връзката между наученото и реалния живот. Абстракцията на материала е много интересна, но следващата стъпка е детето да открие как това се използва в реалния живот. Ако нещото не е смислено, извадете този материал от класната си стая, защото той не Ви служи за нищо.

10486414_958907694229476_6087990299068806336_n

В Nienhuis Montessori разработвате много нови Монтесори материали. Какъв е процесът?

Ще го разделя на две направления.

От една страна са вече съществуващите материали, които произвеждаме от години, но се налага да ги променяме, защото има нови изходни суровини, нови техники или нови регулации. Например, през 70те и 80те е можело да използваме бои, които сега не са разрешени. Винаги търсим оптимални решения. Това означава, че понякога може да се наложи да направим промяна, която е крачка назад, но след това да направим друга, която пък да се окаже две крачки напред. Това е постоянен процес, който ние наричаме процес на поддържане на материала.

Другото направление е разработването на изцяло нови материали. Понякога учители, образователни специалисти или обучителни организации ни предлагат прекрасни идеи. Използвали са дадено пособие в класната си стая, то е дало добри резултати и смятат, че е добре да го включим в нашия каталог. Тогава ние търсим 4те характеристики на материала, за които говорих преди малко и преценяваме дали може да го развием и да го превърнем в добър продукт, който можем да произвеждаме серийно, да маркетираме и да продаваме международно.

Някой път идеите, които ни предлагат не са подходящи за серийно производство, защото цената идва много висока. Това може да означава, че добра идея може да не се реализира, защото е трудна за маркетинг и продажба. Т.е. и тук се стремим към оптимални решения.

И все пак всяка година добавяме нови 20- 50 нови материали в каталога си. Това е прекрасен, творчески процес, дава ти възможност да допринесеш и хората са щастливи, че са част от него.

13076622_958905577563021_7306826038358207891_n

Какви насоки ще дадете на родителите как да изберат своите първи Монтесори материали?

Мисля, че трябва да сте много внимателни, когато решавате да купувате Монтесори материали за детето си у дома, защото това са образователни материали и трябва да имате подходящо обучение, за да знаете как да ги използвате с децата си. Необходима е и специфична среда, каквато я има в Монтесори класните стаи, но не и у дома.

Факт е обаче, че може да използвате конкретен Монтесори материал, за да помогнете на Вашето дете. Например, ако то се затруднява да умножава, може да му вземете подходящ за целта материал, за да може да се упражнява. С други думи, може да използвате Монтесори материалите като подкрепа в някои направления, в които детето трябва да се справи, за да му осигурите повече възможности за упражнение. Но аз никога не бих се опитвал да имитирам или да създам изкуствена класна стая у дома, защото това просто няма да сработи. А няма да сработи, защото ще Ви липсват основни съставки от метода Монтесори.

Когато обаче говорим за възрастта 0-3 може да видим нещо различно. Някои от нашите материали за възрастта 0-3 може да се сравнят с играчките, които се предлагат, но с тази разлика, че дизайнът им е такъв, че наистина да отговарят на тази възрастова група. Ще Ви дам пример с кутиите, в които може да се пъхат различни формички. Може да ги откриете в почти всеки магазин за играчки. Преди да купите такъв материал, ще Ви посъветвам да го разгледате внимателно и да прецените дали съответства на възрастта на детето. Много от тези кутии, които се продават в магазините, позволяват на детето да играе веднъж и когато вече всички формички са вътре в кутията, се оказва, че детето не може да си я отвори само. Т.е. има нужда от намесата на възрастен, за да продължи. Това като цяло може да е причина играта да спре. Ако изберете да купите наш материал, ще видите, че капакът е направен така, че децата в тази възраст сами да могат да го отворят и затворят, за да могат самостоятелно да продължат играта.

За деца над 3 години, бих бил много внимателен и бих избирал само материали, с които да осигуря допълнителна подкрепа на детето в ученето по конкетна учебна задача. Например, моята дъщеря, която посещава добро традиционно училище, трябваше да научи един урок по топография – имена на градове, реки, езера. Пособието, което ѝ бяха дали беше лист с напечатан текст и картинки. Реших, че може да направя ученето по-лесно и забавно като ѝ взех материал, който позволява да се забождат розови флагчета върху дъска с имената на градовете, реките и езерата, които трябваше да научи. Когато ѝ донесох материала, тя веднага започна да работи с него, защото беше забавно. Ако децата се вълнуват от това, което учат, всичко става много естествено. След теста по тази задача, тя получи отличен. Въодушевлението се заплати.

13083376_958906410896271_1428606459126624992_n

По време на семинара разказахте как помагате на децата си да броят дните до Вашето завръщане, докато Вие сте някъде по света. Използвате кутия с бонбони за всеки ден на отсъствието, а когато кутията е празна, децата разбират, че е време татко да се връща. Какви други примери може да дадете като Монтесори татко?

Както и Елс каза, това е преди всичко нагласа. Нагласата е важната, а не работата с материалите, що се касае до използването на подхода у дома. Ето и един пример. Когато моят син беше на година и малко започна да се интересува от стълбата. Много родители биха сложили преграда, за да ограничат достъпа на детето до стълбите, страхувайки се то да не падне и да не се нарани. Тогава казах на съпругата си, която не е обучена в метода и научава някои неща от мен, че и ние може да направим същото, но  е много по-добре, да вземем предвид интереса му и да му помогнем да се почувства уверен, че може да се справи. Затова е достатъчно просто да сме до него и да го хванем, ако той тръгне да пада. Още повече, че повечето деца не предприемат големи рискове.

Затова според мен, най-доброто нещо, което може да направите като родител е да адаптирате мисленето си и нагласите, учейки от Монтесори подхода. И това ще е наистина смислено за децата Ви.

942891_958905384229707_7342245036317861752_n

Елизабет Матийсен: Ще добавя и нещо, което Вард прави. Тъй като е любител на математиката, често организира математически уикенди за внуците. Те са от различни възрасти. Използва Питагоровата дъска като материал. Малко е екстремно, но е хубаво.

Снимките към публикацията са от международния семинар „Монтесори образование в 21 век“ и са любезно предоставени от Монтесори България.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации