Магнитните пъзели и игри на SЕPP Jeux, интервю с представителя за България Елена Церова

Магнитните пъзели и игри на SЕPP Jeux, интервю с представителя за България Елена Церова

Френските магнитни пъзели на SEPP Jeux са вече и в България. Двигателят на това е една майка от Пловдив – Елена Церова, собственик и управител на АВЕНТО ЕООД. По образование тя е математик, а по призвание мечтател. Майка е на едно страхотно дете, което не спира да я изненадва и вдъхновява всеки ден. В живота си се ръководи от интуицията си, балансирана с помощта на принципи и знание. Срещаме се с нея, за да ни разкаже повече за възможностите на магнитните игри и производителя SEPP Jeux.

Отскоро „Детето играе“ вече предлага продуктите на SEPP Jeux в новооткрития си магазин.

Г-жо Церова, как решихте да се насочите към магнитните пъзели на Sepp Jeux?

Преди година и половина, докато правих проучване за тенденциите и новостите при възпитанието на деца, попаднах случайно на статия, разкриваща потенциала на магнитните елементи и свойства. Магнитните игри и мозайки са са един чудесен начин да запознаем нашите деца с магнитните елементи и свойства. Те провокират децата да развихрят въображението си, да развият логическото си мислене и да се забавляват.Това ме накара да направя допълнително проучване в тази област, при което попаднах на водещия френски производител SEPP Jeux и така започна нашето партньорство с тях.

Като производител, „SEPP Jeux” имат над 25 години опит в създаването на магнитни игри, елементи и пособия. Всички продукти се разработват и произвеждат във Франция и притежават необходимите сертификати за безопасност и качество. Компанията е добре позната на Европейския пазар, като има представители във Франция, Италия, Испания, Чехия, Словакия, Унгария, Белгия, Люксембург, Полша и Швейцария, а вече и в България.

С какво се отличават игрите на Sepp Jeux?

Основавайки се на дългогодишния си опит с магнитни материали и продукти, SEPP Jeux са проектирали магнитните си игри, така че да улеснят и защитят децата при игра с тях. Елементите на игрите са направени от EVA пяна с магнитно покритие.

Силата на привличане на магнитните части, е съобразена със силата на детската ръка. Детето може с лекота да поставя и премества магнитните елементи на играта.

За деца на каква възраст са предназначени? 

Магнитните игри са подходящи за деца над 3 години. За най-малките са предвидени игри с по-големи магнитни елементи и шаблони, върху които да се подреждат. За по-големите деца игрите съдържат по-голям брой елементи и по-сложни модели на фигури, които те да пресъздадат.

Магнитните игри се разделят на няколко серии, като отличаващи са Magnetic Land, Art and Games и iOTOBO.

Игрите от серията „iOTOBO” се характеризират с магнитни елементи от три специфични геометрични форми, които са основа за създаване на множество фигури – животни, хора, предмети и т.н.

Игрите от сериите Magnetic Land и Art and Games разполагат с метални кутии, като магнитните им елементи се подреждат направо върху капака на кутията. Специфичното за серията Magnetic Land е, че магнитните части могат да се подреждат една върху друга, като по-този начин се образуват по-сложни фигури.

Игрите на Sepp Jeux са проектирани да развиват фината моторика, логическото мислене и въображението на детето. Знаем, че Вашето собствено дете е любител на магнитните пъзели – какво ѝ харесва в играта с тях? 

Магнитните игри и мозайки са не само увлекателни, но ѝ развиват в децата редица способности. Наблюденията ми като родител са, че децата наистина са впечатлени от начина на „залепяне” на магнитните елементи. Харесва им да експериментират, освен върху дъската от играта, върху какви други повърхности могат да се „залепят” елементите. Щом открият някоя подходяща повърхност започват да творят свои собствени картини в най-различни цветове и форми. Това е и причината за уникалната визия на хладилника в дома ни.

Какви насоки бихте дали на родителите при избор на играчки?

Лично аз при избора на детска играчка или игра се ръководя от принципа: „Безопасна, образователна, забавна, подходяща”.

Безопасна – като родител трябва да съм сигурна, че моето дете няма да се нарани докато играе.

Образователна – защото децата най-лесно учат и усвоят нови знания и умения докато играят.

Забавна – защото няма нищо по-хубаво от това да виждаш детето си усмихнато и щастливо.

Подходяща – независимо от препоръките на производителите за възрастовата група, родителят може най-точно да определи дали дадена игра е подходяща за неговото дете, тъй като развитието и възможностите на всяко дете са различни.

Изпрати коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Подобни публикации