Мамо, музика! Искам да танцувам!

Мамо, музика! Искам да танцувам!

Кой може да остане равнодушен на гледката на танцуващо дете и да не се зарази с настроение от ритмичното полюшване, приклякване, весели ръкомахания, пляскане с ръце и потропване с крачета. Танците носят радост. И не само това. Според специалистите, ако превърнем танцът в редовно забавление ще допринесем много за развитието на двигателните умения и емоционалния свят на детето. Танцът свързва. Танцът развива.

Кога децата започват да танцуват?

На 14 месеца детето, чувайки музика, започва да прикляква и да се изправя ритмично. На 17-18 месеца може да прави стъпки вляво и вдясно и първите си опити за завъртане.

Факт е обаче, че децата могат да танцуват още преди да могат уверено да се държат на крака. Според учените, бебетата се раждат с умението да  синхронизират движенията си с ритъма на музиката. Скорошно изследване показва, че и бебета на 5 месеца, когато чуят музика, спонтанно започват да правят ритмични движения, въпреки че са по-малко и по-кратки от движенията при по-големите деца. Малчуганите могат да напасват движенията си на ритъма и темпото и когато мелодията е по-бърза или по-бавна и движенията им съответно стават по-бързи или по-бавни.  Вълнението и настроението на децата нараства, колкото по-умело успяват да синхронизират движенията си с музиката. Танците раждат усмивки.

Защо е важно децата да танцуват?

Да танцувате с бебето е най-естественото нещо. Това са незаменими моменти на топла прегръдка, плавни движения и нежност лееща се от музиката. Майките инстиктивно знаят колко успокояващо е това за бебето. А се оказва, че танците имат още много благотворни ефекти. Те позволяват силно емоционално общуване, заредено с много позитивна енергия. Точно затова съдействат за изграждане на здрава връзка на доверие между майката и бебето.

Движейки се с Вас на ритъма на музиката, бебетата учат. Придобиват повече стабилност и усещане за баланс и това ги подготвя за ходенето. Танците подобряват координацията и развиват усета им за себе си и заобикалящата ги среда. .

Танците са и вид игра, чрез тях децата експериментират, изразяват свободно себе си, изпитват радост и се свързват с другите.

Изследователката Лаура Чирели от университета Макмастер, твърди, че танците стимулират желанието на децата да помагат. Тя провежда експеримент, при който танцувала за около 2 мин срещу майки, които държали бебетата си в кенгуро с лице към нея. След танца, изследователката се заемала да простира дрехи (интересно как е стигнала до тази идея!) и в даден момент изпускала щипките пред очите на децата. Те ги вдигали и ѝ ги подавали. Не очаквайте обаче помощ от децата, от контролната група, които не са танцували с нея. Казано накратко, музиката и танците съдействат за бързо създаване на социални и емоционални връзки. И не само. Оказва се, че и в групи, където децата често слушат музика и танцуват заедно е по-вероятно да си сътрудничат в задачи след това. „Танците усилват усещането им, че са свързани, че са заедно“ допълва Лаура Чирели.

Как да танцувате с детето?

Пуснете музика, която харесвате и гушнете бебето. Започнете да се носите плавно из стаята, да го люлеете, да се въртите, да пристъпване вляво и вдясно и т.н. Сменяйте позите на танцуване, защото така ще му дадете различни усещания. Вие най-добре знаете кои танцови пози да упражнявате според възрастта и възможностите на Вашето дете. Наблюдавайте го, то с реакциите си ще Ви подскаже какво му харесва и какво не. За вдъхновение може да Ви служи танцът на този баща.

Може да танцувате и с новоредени бебета, но не правете резки и бързи движения и подхърляния. Дръжте бебето така, че да има зрителен контакт с Вас и се движете леко, плавно и нежно. Подберете и подходяща нежна музика- валс, балада.

Чудесна възможност е да се съберете няколко майки за споделени танци. Със сигурност ще се получи интересно и забавно. Освен това на бебетата ще им хареса да наблюдават как се движат другите майки и бебета. Може да потърсите и организирани курсове за танци за мама и бебе.

При по-големите деца често танците възникват спонтанно като чуят музиката, но това не пречи да стимулирате малкия човек като го приканите към танц. Не насилвайте детето, целта е да Ви е забавно. Започнете да танцувате, пляскайте с ръце, припявайте си, въртете се, пристъпвайте от крак на крак. Много е вероятно детето да се зарази от настроението Ви и да се включи, правейки опити да Ви имитира. Ако Вие се опитате да наподобите движенията на малчугана, това може да е допълнителна мотивация танцът да продължи. Изберете си песен и помислете за лесна хореография към нея, поредица от движения, които детето да научи и да изпълнява заедно  вас – примерно махане за здравей, гушкане, завъртане на едната страна, завъртане на другата страна, въртене в кръг държейки се за ръце, потропване с крачета и т.н.

Маестро, музика!

1 Коментар

  • Публикувано 15.02.2015
    Avatar

    Анелия

    Моето ангелче малко след 1вият ржден ден. Дори се личат и балоните. Много обича да танцува още от много мъничка.
    http://youtu.be/wZhNiY6QUis

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации