Мамо, осмели се! Твори!

Мамо, осмели се! Твори!

Неведнъж сме писали, че майчинството е като билет, с който може да се върнем към творческата си същност. Възползвайте се от това! Децата харесват нестандартните решения, истории, песнички и стихове, измислени специално за тях. Обичат да им рисувате или да участвате в техните рисунки. Обичат да им измисляте игри от всичко, което срещнат по пътя си.

За съжаление често сами се отказваме от това благо да бъдем творчески личности. Мислим си, че не можем да пеем, не можем да разказваме интересно, не можем да рисуваме добре. Истината е, че всичко това е заучена безпомощност. Нито едно дете не страда от нея и затова смело се впуска във всяко приключение. Но с годините в главите ни коварно започват да влизат мисли за неспособност. Започваме да вярваме, че има хора с талант и други, които не са целунати от съдбата. Да, вярно е, че има хора, които ти спират дъха с произведенията си, но това не е причина да спрем да творим и да изразяваме себе си. Спрете зловредните гласове в главата си, които потискат енергията Ви на творец и извадете листа, четката и химикала и творете. С това ще дадете ценни уроци и на децата си.

Когато въведете творчеството в ежедневието си, ще научите детето да вярва в себе си и да се цени. Когато човек вярва, че не може нещо, то обикновено дори не започва да го прави. Истината е, че и най-големият талант е започнал с криви линии и фалшиви ноти. Но човек трябва да опита. Целта не е да стане виртуоз, а да изпита естетическото удоволствие да създаде нещо с ръцете си или ума си. Колкото повече опити правим, толкова по-добри ще станем. Важното е да вярваме  в себе си.

Когато създаваме свои неща, ние учим детето на находчивост, търсене на нестандартни решения, даваме му различен поглед върху нещата. Педагозите в днешно време много критикуват производителите, че създават играчки, които позволяват ограничени начини на игра, с едно- две решения. Това води до схематично мислене. Изработването на картина с подръчни материали или организирането на концерт с импровизирани музикални инструменти е истинска лаборатория за ума, която показва света отвъд видимото, отвъд утъпканото.  Творчеството стимулира въображението, дава различни решения на един и същи проблем, дава увереността, че в повечето ситуации ще намерите изход. Творческата личност не се страхува да опитва, не се страхува от предизвикателства и  търси нови хоризонти. Затова бъдете творчески личности. Важно е. Според педагозите, децата още на 3-4 години усвояват начина на мислене и отношение към света на майките си.

Когато се роди детето, наред с радостта, родителите изпитват тежка умора, борят се с безсъние, изтощение. Но творчеството може да е начин да излезете от тази ситуация. Рисуването релаксира, та дори и само да оцветявате картинки. Спомнете си за хитовите мандали за оцветяване на Шейла Кериган, предназначени за възрастни. Хората са влюбени в тях, защото ги успокояват, пречистват мислите им, помагат им да се свържат със себе си и въображението си. Творчеството може да Ви накара и да се усмихнете. Не е необходимо да се готвите цял месец за домашен театър, но ако всеки хване по една кукла и започне да говори чрез нея, скоро стаята ще кънти от смях и умората ще е изчезнала. Ако излезете на разходка с фотоапарат, колкото и да Ви се спи, ще насочите вниманието си към красотата, която Ви заобикаля и ще  се почувствате така, сякаш Вселената е спряла, за да се насладите на този миг. Излишно е да споменаваме, че резултатът от тази разходка може да е нова картина за дневната. Ако Вие се научите да се зареждате чрез изкуството, то давате много силно оръжие на детето срещу стреса в бъдеще.

Купете си глина и правете скулптури. Рисувайте. Снимайте. Бродирайте. Плетете. Оцветявайте. Апликирайте. Правете колажи. Картини за дома си. Пренареждайте мебелите. Правете хартиени лампи. Шарени калъфки за възглавници. Нови поставки за чиниите. Подредете Икебана. Пишете стихове. Танцувайте. Шийте….

Няма значение какво!!! Творете и заради себе си, и заради децата си! Опитвайте нови неща! Впускайте се в непознати за Вас територии. Нека въображението Ви води. Вие сте съзидателна енергия!!!

Творчеството свързва хората. Не е лесно, но със сигурност ще успеете, ако опитате да съберете група майки,  с които да пеете веднъж седмично,  да танцувате с малчуганите наоколо или пък да обсъждате книгите, които сте прочели, Събирайте се, за да правите картички от стари списания или да изработвате различни неща от рециклирани материали. Само си представете каква творческа среда създавате за децата.

Смело потърсете сродни души. Поискайте съвет. Споделете опит. Публикувайте Ваша творба. „Детето играе“ ще Ви помогне в това. Напишете съобщение тук под публикацията или на нашата ФБ страница и скоро ще имате хора, с които да споделяте стремежите и ценностите си.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации