„Математиката е забавна!“, интервю със Светла Горанова

Вярвате ли, че може да се направи детско парти с математика? Или, че часове с математически и логически задачи могат да събудят блясъка в детските очи? Това е възможно в “ Центъра по забавна математика „, основан от Светла Горанова.

Светла, как възникна идеята за Центъра по забавна математика? Какво Ви мотивира при работата с децата?

„Забавна Математика“ се роди от голямото желание да създадем място, в което децата сами да откриват красотата и творчеството в математиката. Започнахме да създаваме методика от занимания за деца на възраст от 4 години до 3 клас и да водим извънкласни дейности по забавна математика в държавни и частни училища в София. Постепенно дейността ни започва да се увеличава, а от тази година се разрастна и в Пловдив.

Как Вие открихте любовта към математиката?

Любовта ми към математиката е заложена генетично – баща ми е математик. От малка ми е много интересна, а в 4 клас вече знаех къде искам да уча – в Софийската математическа гимназия. Когато мечтата ми се сбъдна, бях много щастлива, че имах възможност да уча много математика сред съученици, с които бяхме на една вълна.

Какво включват занятията по забавна математика?

Разделени са на 5 модула – забавна аритметика, забавна геометрия, логически игри, математика в природата, математическо изкуство. Заниманията са практически и включват изследователски подход. Най-малките ни математици започват занятие с математически танц. Често децата изработват нещо, което си взимат вкъщи – например Блока на господин Плюс и Минус.

255436_428123233901659_884532067_n

Какви умения развиват децата?

Вярваме, че децата трябва да растат осъзнати, да имат критично мислене към това, което се случва около тях и да могат да се справят с предизвикателствата, които срещат по пътя. Затова и заниманията ни са построени така, че децата да си задават много въпроси като например: „Има ли друг начин, по крътък път?“, да се справят с поставените задачки сами и при това да видят, че ученето може да бъде свързано със забавление, да могат да разчитат на подкрепа и да работят добре с другите деца. Всичко това преминава през развиване на логическото мислене и затова бих казала, че математиката е средството, а не целта за да помогнем да децата да растат по-осъзнати.

Какво е уникалното, което правите, за да обичат децата математиката?

Всички преподаватели са много ентусиазирани от математиката и успяват да предадат този заряд и на децата. Отделно средата, в която работим е позитивна и приветлива. Заниманията пък са интересни и децата се впускат с желание и любопитство. Забравих да спомена и материалите, които създаваме сами до голяма степен. Всичко се прави с любов към децата и математиката.

DSC_5760

Организирате забавни-математически празници. Какво се случва там? Наистина ли може да се направи парти с математика?

Разбира се. Само, че не си представяйте скучен рожден ден със сборници. При нас децата търсят съкровище, а след всяко преминато предизвикателство, получават следващата улика – математически пъзел или засекретено съобщение. За да го разгадаят трябва да приложат логическо творческо мислене. Наградата е тайната на математиката, която се крие в скрит сандък. Това един един възможен сценарий за рожден ден, но темите са много и са предназначени за деца от 4 годинки до 104.

 

 

Ще ни подарите ли математически игри, които родителите може да играят у дома с децата си?

Открили сме, че децата мното обичат да играят с най-обикновена везничка, която всеки татко може да измайстори за детето си. След това отваряте шкафа на мама и взимате най-едрия боб. Оттам нататък играта започва – с везнички децата могат да се научат да броят, събират и изваждат бобчета, а дори и да решават лесни уравнения с тях.

Ето и една забавна задача: „Ако риба струва 1 лв и половин риба, колко струват 5 риби?“

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации