Можете ли да започнете да приемате себе си повече?

Можете ли да започнете да приемате себе си повече?

Проучвания показват, че съществува пряка връзка между това как човек възприема другите и как гледа на себе си. Човек, който приема себе си такъв какъвто е, с лекота изпитва приемане и към околните. Хората, които не могат да понасят много неща в себе си, обикновено трудно са толерантни към околните.

Полезно е, родителят да си даде задълбочен отговор на въпроса: “До каква степен харесвам себе си?”

Ако честният отговор съдържа неприемане на себе си като личност, то този родител има нужда да преразгледа собствения си живот и да тъси начин да стане по-удовлетворен от своите собствени качества и постижения. Родителите, които са удовлетворени от себе си и “се чувстват добре в собствената си кожа”, обикновено лесно се справят с предизвикателствата; използват своите таланти; дейни са и постигат резултати.

Родителите, които задоволяват своите нужди благодарение на своите собствени ефективни усилия, не само приемат себе си, но и не търсят удовлетворение на своите нужди в постиженията и поведението на децата си. Те нямат нужда децата им да се държат по точно определен начин. Хората с висока самооценка, изградена на основата на собствените им постижения, са много по-приемащи към своите деца и тяхното поведение.

От друга страна, ако един родител има малко или никакви източници на удовлетворение от своя живот и трябва да зависи в голяма степен от удовлетворението, което получава, когато другите оценяват неговите деца, то е много голяма вероятността той да е неприемащ към своите деца, и особено към онези техни поведения, което биха го накарали да изглежда “лош” родител.

Зависейки от това “индиректно себеприемане”, такъв родител ще има нужда децата му да се държат по точно определен начин. И е много голяма вероятността той да е разстроен и неприемащ всеки път, когато децата му се отклоняват от неговото виждане за правилно поведение.

Производството на “добри деца” – отличници в училище, социално успешни, добри в спортовете и така нататък – се е превърнало в символ на висок обществен статус за много родители. Те “имат нужда” да се чувстват горди със своите деца. Те имат нужда децата им да се държат по начин, който ще ги кара да  се чувстват “добри родители” в очите на околните.

В известен смисъл, много родители използват своите деца, като инструмент за повишаване на собственото си самочувствие и себеуважение. Ако родителят няма друг източник на себеуважение и самочувствие, което за съжаление е така за много родители, чиито живот е фокусиран върху отглеждането на “добри” деца, това го прави силно тревожен и зависим от това, как се държат децата му във всеки един момент.

За дати на предстоящи обучения за Трениране на успешни родители по системата на д-р Томас Гордън следете карето по-долу.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации