Момиченцето ми на 1,9 месеца бута другите деца

  • Здравейте,
    Виждам, че помагате на много хора тук и ми харесват обясненията Ви. Аз имам дете на 1,9 месеца, което от скоро започва да проявява собствен характер да се тръшка и да настоява на своето, което е нормално. Мисля, че успявам да се справя с това. Тя е кротко и добро дете по принцип. Не мрънка, повече наблюдава това, което се случва около нея с интерес. Това, което ме притеснява е, че напоследък забелязах как бута другите деца… не е от яд или агресия, ами съвсем безчувствено, дори не и докато се радва например. Застава до тях и хоп, бутне ги изведнъж. Но отстрани изглежда лошо и се чувствам неудобно пред другите майки като детето им падне на дупе и се разреве. Вече се случва трети път и искам да го спра, докато е време, но не знам точно как. Мен особено не ме слуша, баща й е по- респектиращ, но аз съм повечето време с нея, не той. Предполагам, че тя си мисли, че се закача така с тях, защото имаше такава игра с едно момченце на 7г. – тя го бута, а той се прави, че пада- която пренася и в реалния свят, но тя не го разбира това. Как да я науча да разграничава нещата, защото моята реакция е да й се скарам веднага: „не така, не така!“ и да покажа, че трябва да гали детето, а не да го бута…. Не съм перфектна майка, но това държа да не го прави моето дете, защото от мен зависи главно държанието му. Благодаря предварително за отговора и отделеното време!
Госпожа О: Здравейте!
Ще започна от края на Вашия въпрос. Казвате, че не сте перфектна майка. Аз ще кажа: „Добре, че не сте!“. Няма нужда да се стремите към перфектност, защото това означава винаги и всичко да контролирате и съответно да изпитвате вина, че не успявате. Нормално е да не знаете всички отговори, нормално е с детето да преживеете ситуации, за които не сте предварително подготвена. Ценното е да си задавате въпроси, както и да търсите отговорите заедно с детето си.

Сега на въпроса. Допускам, че хипотезата Ви е вярна. Може да е повторение на играта, с която се е забавлявала с по-голямото дете. Още повече, че пишете, че не наблюдавате причина или емоция, която да провокира поведението ѝ. Постъпвате правилно, като я отделяте от ситуацията, но към „Не така!“ добавете и обяснение защо не бива да се постъпва така (другото дете пада, наранява се и т.н.). На децата им е много трудно да видят другата гледна точка и да разберат какво в действителност причиняват. Обяснете, че тази игра може да я играе с Вас или с момченцето на 7 години, но не и с малките деца, защото те не са стабилни и падат.

Казвате, че държанието на детето Ви зависи от Вас. Всъщност Вие сте коректив, може да я насочвате, да ѝ дадете насоки кое е редно и прието и кое не. Но държанието ѝ зависи от нейните собствени импулси, желания, емоции и потребности. Затова и не се чувствайте неудобно от другите майки. Вероятно те имат подобни предизвикателства. Да, извинете се, започнете да научите и детето да поема отговорност за действията и да се извини, когато действа в ущърб на останалите, но ако в този момент сте спокойна и не мислите за чувството си за неудобство, а се фокусирате върху детето, ще Ви хрумнат много повече идеи как да се справите.

Важно е, освен да се опитате ограничите нежеланото поведение, да предложите и алтернатива. Вероятно тя търси начин да играе. Затова предложете игра, която да е забавна и по възможност да включи и другите деца. Носете си тебешири, сапунени балончета, топка. Те действат обедително на всички деца. Очертайте кръг и нека го целят с камъчета или шишарки. Играйте на гоненица. Идеи за игри може да видите и в секцията ни за едногодишни.

Проявете търпение. Детето може и да не реагира веднага, но със системни усилия, вероятно ще има резултат.

Успех!

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации