Монтесори в публичните детски градини, интервю със заместник-кмета на Пловдив Стефан Стоянов

На 17 септември 2017 година от 9 до 18 часа в София Ивент Център (Парадайз мол) ще се проведе образователната конференция „Развитието на детето в социалната среда“. Организатор на събитието е Институт Монтесори България. Събитието е предназначено за професионалисти  и родители. Програмата включва научни изследвания на международно признати невропсихолози, споделяне на експертния опит на световноизвестни обучители, гледните точки на писатели и експерти по развитие на човешкия потенциал.

Тази седмица „Детето играе“ има честта да Ви срещне с някои от лекторите на конференцията.

Стефан Стоянов е заместник-кмет на Пловдив от ноември 2011 г. и в момента изпълнява своя втори мандат. В момента отговаря за образование, бизнес развитие, европейски политики и международни отношения. В сектор образованието стартира редица реформи и нови образователни проекти, като въвеждането на Монтесори педагогика в публични детски градини, въвеждането на Google апликация за образование (G suite) и Windows 365, стартирането на програми за иновативни училища, техническа помощ за подпомагане на учебния процес, подпомагане на професионалното образование и др. Той е един от инициаторите на Образователно-индустриален борд, целящ подобряване на връзките между бизнеса и публичното образование и развиването на дуалното обучение в професионалните гимназии в региона. В края на 2016г. е отличен като един от 100-е иноватори за Централна и Източна Европа според престижната класация на Google, Visegrad Fund and Financial Times заради работата си в сферата на публичното образование.

Господин Стоянов, как си представяте бъдещите личности? В каква посока искате да се развиват децата, за да се превърнат в тези личности след 10-15 години?

В тази динамична среда на развитие, каквото е настоящата, младите хора трябва да са наясно с глобалната ситуация, да са мислещи, търсещи информация, работещи в екип, толерантни и отговорни. Младите хора трябва да имат куража да продължат напред, защото от  техният успех зависи успехът на страната и нашия град.

  1. Как открихте Монтесори системата и какво Ви провокира да инвестирате професионални усилия в нея?

В процеса на търсене на  алтернативи на утвърдените в образователната ни система практики, които да спомогнат за превръщането на образователната среда в по-привлекателна територия, бе направен преглед на световния и европейски опит в областта на предучилищното образование. Засиленият интерес към  метода на Монтесори, позитивните му послания  при обучението и възпитанието на децата  и не на последното място  приноса му за развитието на детето, са основните причини да предприемем стъпки за въвеждането му в публични детски градини.

Методът на Мария Монтесори представя друга философия на възпитанието – тя търси таланта на детето в ранна възраст, дава му свобода за избор, създава правила, но без прилагането на наказания и санкции, поощрява заниманията според наклонностите на детето.

Кои са положителните страни и „тръните“ при въвеждане на иновативни образователни програми?

Нашето образование е добро и ние трябва да се гордеем с това. Но като членове на ЕС се конкурираме с най-добрите и това поставя пред нас много предизвикателства. Живеем в динамичен свят, който се променя със седмици и дни. Имаме прекрасна образователна система с дългогодишни традиции, с постижения на учениците ни и научните работници по света, но същите не отговарят в максимална степен на изискванията на съвременното общество и на очакванията на младите. Затова сме задължени да мислим как да въвеждаме иновации, за да променяме образователната система.

Как избирате и обучавате учителите, които работят в тези иновативни програми?

Най-важният, значим критерий за подбор е вътрешната мотивация на учителя за професионално развитие и готовността му да приеме  предизвикателствата, пред които го изправя обществото и най-вече младите хора .

Какво на практика означава образованието да е приоритет на общината и съответно държавата?

Пловдив стана популярен като един от големите индустриални центрове в Югоизточна Европа. Паралелно, градът се наложи като значима дестинация за IT и аутсорсинг.

Пловдив се развива, става все по-модерен, привлича младите хора, следователно трябва да развива и икономика на знанието.

Общината няма големи правомощия и възможности пряко да се меси в процеса на образование, но съзнаваме и чувстваме, че сме задължени да го подпомогнем. Затова през последните години един от основните приоритети на община Пловдив е развитие на образователната мрежа. Въведохме и реализираме редица иновативни проекти, като „Дигитализация на училища“, „Иновативни училища“, „Умения на 21ви век“, „Монтесори педагогика“. Същите нямат задължителен характер, но е факт, че се наблюдава засилен интерес към тях от страна на директорите на образователните институции , което говори , че виждат смисъл в тях и е оценена нуждата от промяна.

Склонен ли сте да споделите опит и с други общини във връзка с въвеждането на иновативни системи? Какви препоръки ще им отправите?

Ние всички, чрез местното самоуправление, провеждаме националната политика и реализираме националните приоритети, като един от най-важните е този свързан с образованието.

Община Пловдив е сред първите иноватори в образователната реформа и ние се гордеем с този факт.  Разбира се, оценяваме, че в цялостен мащаб проблемите биха се решили единствено и само ако обединим  усилията си и се подкрепяме.

Готови сме да разпространяваме създадените от нас добри практики, както и да подкрепяме всички партньори, поели по пътя на промяната.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации