Монтесори Маса на Мира: децата и разрешаването на конфликти

Монтесори Маса на Мира: децата и разрешаването на конфликти

Конфликтите между родители и деца, връстници и братя/сестри, са нещо нормално. Разногласията са нормална част от ежедневието ни, и въпреки това понякога е трудно да се намери мирен начин за тяхното разрешаване, особено за децата. Като родители, ние се втурваме през глава в ситуацията, оптивайки се да натрапим разговор, настояващи за дискусия и разрешение на проблема. Това е тактика, която може би работи в момента, но добре знаем, че в перспектива, е по-правилно да им дадем инструменти, които те да се научат да използват сами сега, и като възрастни.

В една Монтесори класна стая децата разполагат с няколко варианта за справяне с разногласия. Един от тях е Монтесори маса на мира. Най-добре се приема от деца на 4 години, и повече.

Понякога тя се използва за да позволи на детето кратък момент мълчание и тишина, но предназначението ѝ е да насърчава разрешаването на конфликти, чрез мирна комуникация и уважение към отсрещната страна. Окуражава се отворена дискусия между децата, споделяне на мнения и им дава място и метод, което да изплозват, за да достигнат до взаимно съгласие. Най-хубавото е, че можете да използвате Монтесори маса на мира у дома, без усилие или специални пособия.

Лесно е и не струва почти нищо.

Първото нещо, което ви трябва е маса и два стола.

Те трябва да са детски, в подходящ размер. Както всички Монтесори-вдъхновени материали, тя трябва да е хубава – добавете цветна покривка, например. Аранжировката трябва да е подканваща. Сложете малка ваза с цветя, или саксия. Външният вид и усилията, положени за него, предразполагат уважение. Има много хубави и модерни детски маси, но и съвсем обикновена ИКЕА маса, или друг евтин вариант, ще свършат работа.

Трябва ви хронометър.

3-минутен пясъчен часовник би бил идеален. По възможност стъклен, а не пластмасов.

Масата има нужда и от инструмент на мира.

Цвете, камъче, нещо крехко или чупливо, което детето да може да хване в ръка.

Масата трябва да е в тих кът на дома, ако е възможно, в близост до прозорец. Трябва да се използва САМО за разрешаване на конфликти или моменти за тишина. Не бива да се изплозва за арт или други занимания, похапване, дори четене. Целта е децата да свикнат с предназначението ѝ, и да започнат да я използват по собстевна инициатива. В началото може да се наложи да ги насърчавате да я използват, но след време, вашата намеса няма да е необходима. Опитайте да разположите масата на място, което да даде на децата лично пространство, в което да не бъдат наблюдавани от възрастни, но пък ви позволява да следите тона на разговора.

Когато за първи път представите масата на децата и обясните нейната цел, използвайте тих и спокоен глас. Какво трябва да им разкажете?:

“Това е Маса на Мира. Можете да я използвате, когато сте разстроени. Ако използваме Масата сами, я използваме за да помълчим. Ако някой седи сам на Масата, не бива да го безпокоим. Нека да пробваме?”

Помолете детето да седне и да погледа пясъчните зрънца в часовника. Обърнете го. След като изтекат 3те минути, позволете на детето да обърне таймера само, ако иска. След като детето се запознае с часовника и Масата, е време за втори “урок”. Ако то е заинтересовано, може да му разкажете повече веднага.

Сега е моментът да поставите Предмета на Мира на масата. Как да използваме масата, заедно с някой друг?

Може да използваме Масата на Мира и заедно с други хора. Когато сме сърдити на някого, можем да го поканим заедно с нас на Масата. За да поканите някой, можете да го направите с думите: “Каня те на Масата на Мира“. Когато и двамата сте седнали, този, който е отправил поканата започва разговора, и с тих и спокоен глас обяснява защо е сърдит или разсторен. Само един човек може да говори – това е този, който държи в ръка Предмета на Мира. Когато приключи, подава Предмета на този срещу него. Когато човекът отсреща се изкаже, подава Предмета обратно. И така, докато достигнете до решение, от което и двете страни са щастливи. Обидни думи и висок тон не са позволени на Масата. Ако някой не може да говори спокойно и да показва уважение, може да се обяви почивка, след което трябва да продължите разговора. Трябва да останете на Масата, колкото е небоходимо, докато не разрешите проблема.

Разбира се, можете да импровизирате, за да обясните по-добре на децата си целта на Масата, в зависимост от тяхната възраст.

Важно е да покажем на децата как да използват “чувствам се” описания, за да обяснят, че са разстроени. Няколко ролеви игри, биха били полезни. Например, можете да се престорите, че крадете играчката на детето и му крещите – това е честа случка между децата, но можете да използвате друг пример, който се случва у дома.

“Когато вземаш играчките ми без да ме питаш, се ядосвам.”

“Когато ми крещиш или ми се караш, се натъжавам.”

Понякога, може да се наложи трето лице да помогне в разрешаването на конфликта. Това е абсолютно приемливо, но само децата, които са в конфликт, трябва да вземат финално решение за разрешението му. Родител може да бъде помолен да бъде медиатор, но други хора, братя и сестри, или приятели, които не са директни участници в ситуацията, не бива да присъстват.

Децата често намират за трудно да формулират мислите си бързо, и затова много често спорове по време на игра, бързо ескалират във викове и дори вземат физическа форма. Масата на Мира забавя нещата и им дава мястото и допълниелното време, което им е необходимо да съберат мислите си, както и успокоението, че биват изслушвани.

Не бива да задължавате децата да използват Масата, а само да ги насърчавате.

Като цяло идеята да насърчаваме децата си да споделят това, което мислят и чувстват, докато не се постигне до приемливо разрешение на проблема. Това е умение, което ще им служи през целия живот. Може би и ние, възрастните, трябва да сядаме на Масата на Мира по-често

Статията е любезно предоставена от нашите приятели от Академия за родители

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации