Монтесори у дома

Монтесори у дома

Галина Уайнър е дипломиран монтесори учител (0-6 г.). Завършва обучението си с отличие в колеж в Дъблин, Ирландия. Занимава се с обучение, развитие и популяризиране на Монтесори метод в България.

Автор е на книгата “Истинската природа на детето и метода Монтесори“.

Основател и председател на Асоциация „Монтесори – Ръка за Ръка“. Собственик и управител на Монтесори Академия.

От презентацията “Монтесори у дома”  на „Академия за родители“ ще научите кои са най-важните принципи на метода Монтесори и как да ги прилагаме в домашни условия; как да подготвим детето за реалния живот; как да развием чувството за ред у детето; хубаво ли е да водите децата навсякъде с вас и др.

Един от най-важните принципи на Монтесори метода е подготвената среда – ние не обучаваме детето директно, а по-скоро подготвяме средата, така че то да се самообучава. В  тази среда възрастният насочва и помага на детето да учи само.

В Монтесори средата всичко е от естествени материали и трябва да прилича на дом: да има перденца по прозорците, растения, домашен любимец. 

Всичко трябва да бъде на нивото на децата, за да може децата сами да се обслужват и грижат за себе си. Целта е да се освободят от зависимостта си от възрастния.

Трябва да има мебели, които да са с размери на децата. Мебелите трябва да са леки, да се мият и местят лесно.

Препоръчва се да има постелки по земята от естествен цвят и материя. Върху тях децата работят със съответните материали. Те сами си изваждат, развиват и след приключване на работа, ги прибират.

У дома е добре да приспособите място до вратата, където децата сами на тяхното ниво да могат да поставят якето, обувките, други принадлежности за разходка.

Всичко трябва да бъде истинско, това също е основен принцип – истински чаши, прибори и т.н. Дори нещо да се счупи, това се приема като контрол на грешката и децата се научават да внимават следващия път. Това помага на децата да развиват и по-добра координация и концентрация.

Децата могат да приготвят сами храна.

В банята и спалнята също може да приспособите място за техните принадлежности: четка и паста за зъби, четка за коса и т.н.

В спалнята е важно леглото да е ниско. При Монтесори бебетата започват да спят на матрак на земята още на 4 месеца, за да са свободни в движението си и да изследват средата. Не се използват кошарки и проходилки, защото те ограничават движението.

Опитайте да видите средата през очите на детето, това ще Ви помогне да я промените.

Възрастните са част от тази среда. Децата ни наблюдават и копират всяко нещо, което ние правим. Затова имат желание да участват в ежедневните дейности у дома. Това е полезно за тях, защото ги подготвя за живота, прави ги независими, придобиват самочувствие. Намерете начин да ги включвате в тези дейности по подходящ начин. Ако детето прояви желание, не го стопирайте. Ако отхърлите тяхното желание да участват, това ги приучава да бъдат обслужвани, губят желание, стават лениви. Трябва да усетим правилния момент и да ги поощряваме сами да правят всичко за себе си, защото те трябва да станат господари на средата.

Възрастният е модел на поведение и затова трябва да изразява любов към себе си, самоуважение и уважение към всичко, което е в средата. Трябва да е положителен. Избягвайте „не-то“, критикуването, двойните стандарти, съревнованието между децата. Всяко дете е уникално и има свой собствен темп на развитие.

Предложете много материали за сетивна стимулация, тъй като това развива мозъка. Особено важна е работата с ръцете, то развива пълния си потенциал. Предложете им дейности за низане и шиене, тъй като това е подготовка за писане. Когато представяте материал на децата винаги започнете от нещо конкретно. Те не могат да боравят с абстракции. Дори книжките трябва да са с реални истории и картинки.

Важно е да говорите на децата, обяснявайте му какво правите дори когато сменяте памперса. Не използвайте бебешко говорене, защото така им се налага да научат хем бебешките думи, хем реалния език. Хубаво е да има възможно повече материи, с които децата да боравят и чрез тях да откриват. Децата откриват това, на което материалът ги учи.

Децата е важно да не следват външен авторитет, а вътрешния си глас. В този смисъл те най-добре знаят какво е важно за тяхното развитие. Ако детето е фокусирано върху дадена дейност, не бива да го прекъсваме – това е важно за неговото развитие. Поощрявайте децата да мислят самостоятелно и да правят избор. Свободният избор развива силна воля и характер. Не всички избори, разбира се, ще са подходящи, но е добре да изпитат последиците от избора си.

Децата са попиващ ум. От 0 до 3 години те „попиват“ средата. Дори тя да е мръсна, неугледна, в нея да има счупени неща, детето я приема и заобичва. Затова ние държим среда в безупречен ред, тъй като това остава завинаги у децата. Не е хубаво и да се правят промени в средата им, защото това ги разстройва и обърква. Децата обиат всичко дасе държи в познат ред, за да се чувстват сигурни.

Хубаво е да ги водите навсякъде с Вас, където имате възможност. Така те придобиват опит. Ако едно дете расте между 4 стени, то ще се развиваме в рамките на тези 4 стени.

Дали да използвате награди или наказания, как да наблюдавате децата, за да откривате техните нужди и как да реагирате на въпросите на децата може да научите като видите цялата лекция тук.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации