Мултисензорното четене

Четенето на любими книжки може да бъде още по-забавно и незабравимо преживяване за Вашето дете, ако успеете да насърчите неговата активност и от пасивен слушател, то да се превърне в истински участник в историята.  Ето и няколко прости стратегии, които развиват сетивния опит на детето и превръщат четенето в още по-специален и приказен момент.

Добавяне на различни материали към книгата

Например, добавете прежда върху косите на героите, парчета плат върху дрехите им, вълна или прежда върху животинките, памук върху козината, различни копчета върху връхните дрешки. Подканете детето да ги докосва и да Ви описва какво чувства (напр. „Какво усещаш?“, „Боцка ли те?“, „Гладка или мека е косата на принцесата?“, „Хайде, да преброим копчетата?“). Може да използвате всякакви налични материали, като ги залепите с двойно залепваща лента или със силиконов пистолет.

Поставянето на различни текстури към една книга може да бъде много полезно за  децата, които са тактилно учещи, както и за тези, при които визуалното възприемане е  нарушено.


Използвайте визуални средства

Това могат да бъдат, както всякакви играчки на детето – от любимото мече, което да се превърне в баба Меца, през забравената кукла, която да влезе в ролята на принцесата, до короната, която злата Готел откраднала, така и специално направени картинки – нарисувани от Вас или изрязани от непотребни списания, а също и ежедневни неща от бита – кошницата, с която Червената шапчица тръгнала към баба си и плоската чиния, в която Лиса, сипала супа на Щърка.

Визуализирането на героите и предметите от приказката ще помогне на детето да я преразкаже и пресъздаде. Докато Вие четете, му позволете да манипулира свободно с всичко, за да обогатите преживяването и опита му.
Използвайте звуци

Докато Вие четете, нека детето Ви само създава звуците, които описват действията в книгата. Например, когато стигнете да момента, в който вълкът почукал на вратата на козлетата, подканете детето да стане и чукне на врата. Ако за детето е трудно само да се досети как да ги пресъздаде, може да му предложите модел. Например, ако четете приказката за „Грозното патенце“, му подскажете как прави патето и после го оставете да повтори, колкото пъти иска.

Използвайте аромати и вкусове

Тази стратегия не работи за всички книжки и приказки, но не пречи да опитаме и да бъдем креативни. Така например, при четене на  история, която се развива в гората, може да вземете малко борово клонче или шишарка и да дадете възможност на детето да го помирише, да опише аромата и да го сравни с други миризми.  Ако героят носи топла питка с масълце – може да си намажете филийка и да си похапнете в „подходящия“ момент, а ако приказните герои са само животни – предложете на детето да похапнете някоя от любимите храни на Мечо (малинки, къпинки, мед). Често едни и същи неща могат да бъдат използвани, както за да усети детето миризмата и вкуса, така и като визуални средства, които да подпомогнат разбирането и обогатят преживяването.

Ставайте и се движете

Когато четете дадена книга, станете заедно с детето и имитирайте някои движения. Ако героят в книгата, подскача и бере цветя, имитирайте как човек се навежда, помирисва цветето и го откъсва; ако героят заспи, защото е преял, легнете на пода и „захъркайте“ с детето, скачайте като зайчето, клатушкайте се като патетата и смело разперете крила, за да полетите като лебеди, а накрая на историята пуснете музика и изтанцувайте заедно един сватбен валс.

Моделирайте и рисувайте

Насърчете детето да направи героите или декора на приказката от пластилин и празни картонени кутии. Изиграйте приказката отново и отново. Нарисувайте заедно любимия момент или герой и подканете детето да Ви разкаже какво е запомнило. Напр. „Помниш ли как се казваше най-малкият брат, който си нарисувал?“.  Открийте подходящи изображения на героите, принтирайте ги предварително и дайте на детето да го оцвети и изреже, докато четете или след това. Маскирайте се като героите от приказката, изработете сами костюмите си или просто направете подходящи маски от картон.

Насърчавайте детската креативност

Спрете четенето в даден момент и попитайте детето какво ще се случи с героите. Измислете различен край, различно начало или ново заглавие на историята. Направете „нова корица“ на книжката, като използвате рекламни брошурки и стари вестници и т.н. Давайте възможност на детето да довършва конкретни изречения дори и само с една дума: „Изведнъж някой почукал на ….“.  Измислете приказката още от самото начало, преди да сте започнали да четете – само като разглеждате картинките, после прочете историята и открийте прилики и разлики. При по-големите деца, пробвайте да промените сюжета: „Какво ще стане, ако спящата красавица не се събуди от целувката на принца?“. Изиграйте заедно момент от историята и влезте в ролята, която детето поиска от вас.

Направете връзка с опита на детето

Например: „Ти обичаш ли да се разхождаш в гората?“, „На кой твой познат ти напомня героя?“, „Кой от героите би избрал за приятел?“, „Ти лягал ли си на грахово зрънце?“, „Има ли нещо общо тази приказка с историята, която четохме вчера?“. Ако героят е уплашен, насърчете детето да Ви покаже какво прави, когато е изплашено или да изиграе нещо, което е страшно според него. Давайте възможност на детето само да избира книгите, които да му четете, посещавайте заедно книжарницата и уважавайте неговия избор.  Избирайте книжки, съобразени с възрастта и интересите на детето.
Отдайте се на чувството на близост и топлина, когато четете на детето си и не отлагайте това преживяване във времето. Започнете да четете на своето съкровище още, докато е в корема Ви и не спирайте да споделяте тези красиви мигове, дори когато то се научи да чете гладко и може само да пише красиви истории.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации