Мъжът ми постоянно е негативно настроен към детето, а то е разбрано и послушно…

  • Как да се справя с нашия татко, който постоянно е войнсвено настроен и негативен!? А детето е разбрано и послушно с нормалните детски реакции за възраста си – 6г. Сговорливо и възприемчиво!
 

Госпожа О: На първо място мисля, че е добре да поговорите с него и по възможност спокойно да обсъдите какво е това, което го притеснява у поведението на детето и какви очаквания има към него. Има ли причини, които го водят до такова негативно отношение – проблеми в работата, преумора и изнервеност, стил на възпитание, който идва от неговите родители, нагласи как трябва да се възпитават децата и т.н.

Стремете се към диалог и обяснете ясно и категорично и Вашата гледна точка – как Вие виждате неговото поведение, как то се отразява на детето, а и на Вас самата. Разисквайте доколко реалистични са изискванията му към детето. За тази цел може да приложите проста скала, при която реалистичността на изискването се оценява от 1 до 10. Споделете също и Вашата оценка. има ли разлика между Вашата и неговата оценка? Откъде идват разликите? Обсъдете всички тези неща.

Опитайте се да договорите как да се държите в определени ежедневни ситуации, където възниква войственото му поведение. Отиграйте ги като използвате конкретни примери, които вече са се случвали. Опитайте се да го поставите и него в ролята на детето, за да усети на свой гръб как действат неговите собствени думи и действия. Идеята е да стигнете до общ подход към детето, като по този начин намалите негативността на неговите реакции. Опитайте се да бъдете спокойна по време на този разговор. Дано да се получи!

В зависимост от резултатите разговора и реенията до които сте стигнали, потърсете специалист по фамилно консултиране. Важно е, за да се справите с това предизвикателство с експертна помощ.

Успех!

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации