Най-често допускани грешки при захранването на бебетата

Най-често допускани грешки при захранването на бебетата

Магдалена Пашова е нутриционист от Институт по холистично хранене в Канада. Работи с жени с храносмилателни и хормонални проблеми, настоящи и бъдещи родители и малки деца. Освен индивидуална консултативна практика, организира различен формат лекции, семинари и уебинари. Разнообразие от теми и съвети за здравословно хранене можете да намерите на сайта ѝ . По време на “Академия за родители”, Маги ни разказа за най-често допусканите грешки по време на захранването и как да ги избегнем.

Здравето на всяко дете зависи от това, което правим ние преди да го създадем, докато е в корема ни, докато расте – и това е определящо за целия му живот.

След раждането и първите месеци с Вашето детенце, идва и следващия голям момент в развитието на детето – това е захранването.

Защо всъщност захранването е важно и какво представлява като процес?

То има четири основни цели:

 • Да осъществим прехода между течна и твърда храна;
 • Укрепване на чревната флора;
 • Предоставяне на ценни хранителни вещества – след 6 месец кърмата променя съдържанието си и вече не е достатъчна да задоволи нарасналите нужди на бебето;
 • Дълготраен ефект върху здравето.

За да бъде успешно, трябва да са налице три условия:

 • Да започне навреме – нито твърде рано, нито твърде късно;
 • Да извършим захранването плавно, постепенно;
 • Да захраним с подходящи храни.

Грешките, които често допускаме:

 • В никакъв случай не трябва да захранваме преди 4ти месец – ако кърмите до 6ти месец, това е чудесно, но ако сте на адаптирано мляко – 4ти месец също е подходящо; ако започнете преди 17 седмица, защото тогава организмът на детето не е готов да усвоява и разгражда храна, различна от млякото. Ако започнете твърде рано, белтъците могат да увредят чревната флора и да навлязат в кръвния поток, като така ще отключат различни алергии. Ако изчакате до 8ми месец, рискувате да възникнат хранителни дефицити, най-опасният, от които е този на желязо, заради последствията върху когнитивните способности.
 • Начинът на захранване – домашно приготвена храна или готови пюрета – често пъти педиатрите съветват да се прибегне към пюрета, защото са стерилни, но пък домашната храна е прясна и приготвена с много любов; не се предоверявайте на етикетите – следете състава, четете етикетите и внимавайте за източници на захар и нишестета.
 • Предлаганите храни – през първата година водещо остава млечното хранене, а останалите храни са за допълване и опитване – след първата годинка можете да мислите за различни храни; между 6 и 12 месец е най-важно да осигурим лесносмилаеми храни, които са пълноценни – полезни мазнини, пълноценни протеини, мастноразтворими витамини, правилно приготвени зеленчуци.

Повече за захранването с кисело мляко, бял хляб и злоядството, можете да чуете във видеото

1 Коментар

 • Публикувано 19.07.2016
  Avatar

  Екатерина Дончева

  Маги Пашова говори за грешките при захранването. Може ли тогава да ни дадете насоки и практически матеряли/рецепти как да ги избегнем, или поне източник на информация.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации