Наръчник за оцеляване на детската площадка

Наръчник за оцеляване на детската площадка

Детските площадки вероятно са неизменна част от разходките Ви и сигурно много се забавлявате с детето си на люлките, пързалките и катерушките. Наред с това обаче се сблъсквате с хора с различни ценности и възгледи за възпитанието и цял куп предизвикателни ситуации, в които се чудите как да реагирате: някои непрекъснато предрежда или избутва детето Ви, а друг любезно му предлага хрупанки, които Вие упорито държите извън менюто му.  Въпреки това и Вие искате детето Ви да играе там.  Факт е, че няма универсални решения, но подходът ни в такива ситуации учи децата ни как да общуват и как те самите да се справят в бъдеще.  Затова нека да заложим на уважението.

Имате малко и много хубаво бебе. Появата Ви на детската площадка е истински фурор. Към Вас се насочват деца, които са много мили и му се радват, но ръцете им, досега ровили в пясъка атакуват играчките му или нетърпеливо искат да го погалят и Вие настръхвате от притеснение.

Успокойте се и се усмихнете. Те наистина се радват на бебето Ви и не подозират какво Ви притеснява. Обяснете им спокойно, че той е малък и трябва да са внимателни и че може да се стресне от резки движения, затова е по-добре да отстъпят на известно разстояние (посочете разстоянието, което според Вас е безопасно). Обяснете им, че при бебета трябва да се пази чисто, защото слагат всичко в устата и ако попадне нещо мръсно, може да е опасно за него, затова е добре вместо да го галят да му изпеят една песничка. Вярваме, че децата ще Ви съдействат и ще се съобразят с указанията Ви.

Детето Ви прави опит да се качи на пързалката, но е по-малко и по-бавно от другите и непрекъснато по-големите деца го изместват или предреждат, или се спускат непосредствено след него в опасна близост. Страхувате се, че може и да го бутнат без да искат, а очевидно майките им не забеляват това.

Спокойно и с уважение помолете  другите деца да изчакват Вашето и да се редуват на пързалката. „Притеснявам се, че когато минавате така бързо покрай него, той може да падне и да се нарани. Затова ще Ви помоля да се редувате: един път ти, един път той да се спускате по пързалката. Благодаря ти!“ Опитът ми показва, че почти винаги децата съдействат и когато им обърнете внимание на притеснението си по уважителен начин, те започват да помагат на по-малките.

Разбира се, винаги има изключения и по-буйни деца, на които им е трудно да се самоконтролират. В тази ситуация е най-добре да помолите за съдействие родителя: „Детето ми иска да се спусне по пързалката, но Вашето дете скача веднага след него, страхувам се да не се наранят, затова ще съм Ви благодарна, ако му кажете да го изчаква.“

Площадката е малка, а една от майките запалва цигара и се движи навсякъде с нея и скоро въздухът се насища с цигарен дим, а Вие се дразните от това.

Действително е неприемлива гледка родители да пушат по детските площадки, въпреки лошия пример за децата, въпреки излагането им на цигарен дим и въпреки забраната, наложена със закон. За съжаление трудно можем да превъзпитаме хората, поддържащи тази култура. И все пак спокойно можете да им обърнете внимание, когато прецените, че в дадена ситуация пушенето притеснява детето Ви. „Детето ми не се чувства добре от цигарения дим, ще съм Ви благодарна, ако не пушите близо до него.“ Вероятно ще получите странни погледи, но бъдете твърди да им устоите с уважителна усмивка. Не мога да Ви гаранирам успех във всяка ситуация, но поне ще сте опитали.

Попадате сред весела компания на детската площадка и децата бързо влизат в контакт едно с друго. Скоро някой от родителите вади хрупанки, чипс, шоколад и какви ли не още „вкуснотии“ и щедро раздава на всички деца. Вие считате този тип храни за вредни и избягвате да ги давате на детето си, но трудно може да избегнете то да не си вземе.

Редно е, когато се дава храна на детската площадка, първо да се попита родителят дали разрешава. Причините не винаги са свързани със здравословното хранене: може някое от децата да има алергия, непоносимост или да е на специален хранителен режим. Факт е, че родителите които споделят хрупанките не го правят със зли намерения, дори напротив. Затова ги помолете за съдействие – кажете ясно, че се притеснявате да давате на детето такива храни, защото му се отразяват зле и имайте готовност да дадете на детето си заместител (храна, която Вие носите), за да не се разстрои, че не си взима като другите деца. Бъдете готови и Вие да споделите това, което носите като съгласувате преди това с другите родители.

Детето Ви си харесва играчка на друго дете. Да го оставите ли да играе с нея?

Малките деца нямат идея за свое и чуждо и когато харесат нещо импулсивно се насочват натам. Не бързайте да му я взимате от ръцете. По-скоро се огледайте и попитайте на кого е играчката и дали може да играете с нея. Повечето родители не биха имали против.

Друг е въпросът какво да правите, ако друго дете се е заиграло с играчка на Вашето дете и не я връща дълго време и Вашето дете се разстройва.  Обяснете му, че скоро ще му я върнат и се опитайте да го залисате с друга играчка. Винаги чудесна работа вършат сапунените балони, затова си заредете флаконче за ситуации с неуправляеми емоции. Ако другото дете в действителност твърде дълго не връща Вашата играчка, може да се опитате да се договорите с него, стига да е по-голямо: „Детето ми вече много настоятелно си иска играчката, ако си приключил/а може да ми помогнеш да го успокоим като му я върнеш. Благодаря ти.“ Вероятно е детето да Ви съдейства. Ако детето обаче не съдейства или пък е по-малко, по-добре се обърнете към майка му, за да не се разстрои то на свой ред за това, че не може да играе с играчката: „Моето дете е разстроено и не мога да го успокоя, иска си играчката. Може ли да ми съдействате Вашето дете да му я върне. Благодаря!“

Повече за споделянето на играчките между децата на детската площадка може да прочетете тук

Детето Ви се качва на люлката и изглежда всичко е спокойно, но изведнъж се натрупват много деца, които също чакат за люлката. Какво да правите?

Не бързайте да сваляте детето си от люлката, полагат му се поне 5 минути, но спокойно му обяснете, че чакат и други деца и е редно да им отстъпи ред и на тях след малко. Мотивирайте детето си да слезе с интересна за него алтернативна занимавка: да се спуска по пързалката, да играете на гоненица, да пускате кораби в близките локви или да изследвате охлювите. Вие най-добре знаете на какво детето не може да устои, за да отстъпи люлката.

Какво да правите обаче, когато Вашето дете иска да се люлее, а люлката е заета дълго време и изглежда родителят там нехае за това? Бъдете дипломатични: „Дали ще приключите скоро, детето ми много иска да се люлее и вече ми е трудно да го удържа?“  Важното е да не се ядосвате и да избягвате да съдите- невинаги става въпрос за несъобразителност. Веднъж един баща ми сподели: „Съжалявам, че задържаме люлката, но той като се качи, стои най-малко 20-тина минути. След това губи интерес и се заиграва с нещо друго, но ако го сваля от люлката преди той да е решил, пищи и плаче неудържимо и аз не знам какво да правя.“

Колкото и да са различни хората, които се срещат на детските площадки важно е да подхождате с уважение. Това наистина са първите уроци по общуване и решаване на проблеми, които децата виждат, нека да им покажем най-доброто.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации