Наука за деца с огледала

Наука за деца с огледала

Хрумвало ли Ви е колко прекрасен ден може да организирате на детето с много научни експерименти само с няколко огледала под ръка?

Огледалата събуждат любопитството и дават възможност децата да видят нещата от различна перспектива, да си задават много въпроси и да правят много нови открития.

За да играете безопасно, е най-добре да изберете акрилни огледала, защото не са лесно чупливи и детето не може да се пореже. Ако не разполагате с такива осигурете леки, добре обрамчени огледала и не оставяйте детето без надзор.

Две огледала

Поканете детето да седне пред едно огледало и му дайте в ръцете друго. Какво се случва, когато ги насочи едно срещу друго? А ако сложи второто зад гърба си или встрани от себе си? За първи път ли вижда гърба и профила си? А какво ще види, ако го насочи над главата си или под брадичката? Играта е подходяща за деца над 4 години.

Отражения

kiwi-615436_640Нарисувайте на отделни картончета стрелка, лице, буквата на детето, цифра. Целта на тези материали е детето да ги поднася към огледалото и да види как те се отразяват там. Какво се случва? Защо се получава така?Чуйте обяснението на детето и добавете още информация, за да допълните картината.

Към материалите за изследване може да добавите листа от дървета, моливи, плодове и всякакви предмети, които имате у дома.  Ако подредите моливите в полукръг, то огледалото ще ги покаже като цял кръг. Ако съедините две листа, огледалото ще ги покаже като четири, оформили красива детелинка. Какви още фигури може да направите? Играта е подходяща за деца над 3,5 години.

Рисуване

Нека детето държи едно малко огледало изправено върху лист. Сега нека да опита да направи линии от огледалото навън и в обратна посока като гледа само в огледалото. Нека рисува каквото му хрумне. Какво му прави впечатление? Затруднява ли го нещо? Има ли въпроси?  Играта е подходяща за деца над 3,5 години.

Строене

Сложете на земята огледало и нека детето построи нещо с кубчета отгоре му. Какво се случва? Какво му прави впечатление?

Тъмнина

Може ли да се огледаме на тъмно? Задайте този въпрос на детето и чуйте неговото предположение. Нека сега да проведе опит като влезе с огледало в тъмно помещение, без никаква светлина и да провери само. Какво се случи? Защо се получи така? Какво от лицата ни се вижда при приглушена и при ярка светлина? Проверете с фенерче, на което затулвате лъча с плат, колко светлина е нужна, за да се получи отражение? Чуйте обяснението на детето и добавете информация, за да допълните знанията му.

Автопортрет

Нека детето се наблюдава и да се опита да си направи автопортрет. Играта е подходяща за деца над 3 години.

В търсене на огледала…

apple-610329_640

В какво друго можем да се огледаме, освен в огледало? Потърсете заедно повърхности у дома и навън, в които е възможно да видите отражението си. Вода, прозорци, хромирани съдове и др. Всичко, което отразява светлината, става за оглеждане. Какви въпроси има детето? А обяснения?

Огледални художници

Дайте на детето бои за рисуване с ръце и го оставете да твори върху една нова повърхност – огледало. За него ще е интересно да наблюдава движенията си, докато работи. Играта е подходяща и за деца на 2 години, стига да използвате безопасно акрилно огледало.

Небето в огледало

glass-475446_640

Излезте навън и подскажете на детето да „хване“ в огледало небето, облаците, дърветата, а през нощта и луната. Вижда ли се по-различно? Какво му прави впечатление? Играта е подходяща за деца над 3 години, но използвайте безопасно акрилно огледало.

Слънчеви зайчета

Покажете на детето как се хващат светлинни зайчета и го оставете да играе с тях като ги разхожда по стените и ги кара да танцуват.  А какво ще стане, ако насочи зайчетата от едното огледало към друго огледало?

Разходка с криви огледала

Ако наблизо има зала с криви огледала, заведете децата да се посмеят на изопачените образи. Според нашето проучване такива зали има  в Пловдив, Стара Загора и Габрово, но не гарантираме актуалността на информацията.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации