На гости на логопеда Десислава Пеева

На гости на логопеда Десислава Пеева

Развитието на говора е тема, която вълнува много родители. За да изясним някои от основните въпроси, се срещаме с логопеда Десислава Пеева.

Десислава Пеева e магистър логопед. От  10  години практикува логопедична терапия в основания от нея частен логопедичен кабинет за консултативна и терапевтична дейност в гр. Бургас. „Моята мисия е да помогна на всяко дете да постигне целите си и да разгърне своя комуникативен потенциал. Докато играем заедно, детето учи благодарение на богата колекция от игри и играчки, логопедични карти и книги. С всяко дете провеждам индивидуално терапия. За мен е истинско удоволствие да помагам  на  децата и техните семейства и се радвам, че имам възможност да работя с деца не само от България, но и от цял свят.“, споделя Десислава.

За себе си казва, че в свободното си време обича да е със своето семейство, обича пътешествията, хубавите книги и филми.

Образованието си  завършва в Нов български университет в град София, но това, което я отличава е, че не спира да учи и да се развива професионално. В работата си използва богат инструментариум от методи и подходи като: терапията ПРОМПТ, Хранителна терапия -сензорно-моторен подход, Флортайм терапия, работа с неговорящи деца по метода Новикова и др.

В практиката си  тя работи и с деца с аутизъм, вербална апраксия, дислалия, заекване и др.  и добавя: „Радвам  се, че с годините заедно с родителите постигнахме чудесни резултати, благодарение на които децата тръгнаха  наравно с другите на училище с напълно оправен говор.“

Повече за Десислава Пеева, работата ѝ и методите, които използва, може да научите на поддържаните от нея сайт и блог, както на и ФБ страницата ѝ.

Г-жо Пеева, кои са признаците, които трябва да подскажат на родителя, че трябва да заведе детето на консултация с логопед?

Първото нещо, което трябва да знаят родителите  е, че  границите на нормалното  или  типично развитие от  12 – 24  месеца  са доста широки. Докато  едно  18-месечно дете  може да говори с кратки изречения, друго  може да се изразява с една шепа думи, но и за двете да се счита, че са в средния диапазаон  на  развитие. Това е важно да се знае, когато   сравнявате Вашето  дете  с   другите деца .

Но има  признаци  или  „червени  флагчета” , които  показват,  че е време за  преценка  на

речта  и езика на Вашето  дете от логопед. За улеснение на родителите съм ги структурирала по възраст.

Деца под 18 месеца – Не се усмихва . Не отвръща на усмивката Ви с усмивка  (6 месечна възраст);

– Липса на широка усмивка или друг израз на радост;

– Не проявява желание за гушкане или не отговаря на гушкане;

– Не реагира на звука на познат глас или на усмивка (9 месеца);

– Липса на бебешки „говор”. (12 месеца);

– Не реагира на своето име (12 месеца);

– Не прави очен контакт, напр. не Ви гледа, когато го храните (12 месеца);

– Не посочва или не маха с ръка за довиждане или не използва жестове за общуване. (12 месеца);

– Не посочва с пръст към предмета, който го интересува ( посочва кола , чаша , топка)] – Не разбира прости основни думи като ’’мама’’ и ‘’мляко’’;

– Не използва никакви думи – 16 месеца – Не имитира движения от общата моторика пляскане , скачане , бягане .

Деца над 18 месеца – Използва по-малко от 10 думи;

– Не разбира и не изпълнява прости команди като : ”Ела тук! ”, ”Спри ! ”, ”Не може!”, ”Дай ми ….. ( топката )! ”, ” Покажи си носа ! ”;

– Не следи с поглед предмети. Не проследява жеста Ви, когато му показвате нещо;

– Липсва играта ”наужким” (Използва играчката телефон по предназначение , Храни куклата);

– Не взаимодейства, не изпитва интерес към други деца.

Деца на 2 години – Липса на фразова реч от две думи ( без имитация и повтаряне ) (24 месеца);

– Не може да изпълни двустепенна команда „Вземи топката и я сложи на масата !”;

– Речта на детето е по – малко от 50 % разбираема за околните;

– Не може да покаже предметите по картината в книгата , когато го попитате .

Деца на 3 години – Не използва изречения, които са съставени от 3 или 4 думи;

– Речта е по-малко или повече от 75 % неразбираема за околните ;

– Детето не може да изговори правилно цялата дума, а само част от нея ;

– Не може правилно да отговори с ДА/ Не на въпросите.;

– Не може да отговори на прости въпроси като ’’ Кой е това ?” ‘’Къде е камионът? ‘’;

– Не играе с други деца .

Как протичат занятията при Вас?

Логопедичната терапия за всяко дете в кабинета протича различно. С всяко дете работя индивидуално по изготвен за детето  план в зависимост от неговия проблем.

Старая се, освен обучение, заниманието и да е забавно, за да идват с желание и  същевременно да напредват в своето развитие.

Кабинетът е оборудван с  най- хубавите играчки и игри за ранна терапия, както и  пълно оборудване за орално-моторна  терапия „Толк Тулс “ закупена от Америка.

Сред методите, които използвате е и терапията „Промпт“. Какво представлява тя и в какви случаи  полезна?

В България засега съм единственият обучен  и  сертифициран терапевт  на техниката ПРОМПТ, с която ежедневно помагам на децата в кабинета. Курсът се състоя в Анкара и  беше воден от лекторката Карен Бринкли. Групата беше само от 15 терапевта от Анкара, Истанбул и  аз от България.

ПРОМПТ е съкращение (абревиатура) за начини за реструктуриране на орално моторни фонетични проблеми. Техниката е тактилно-кинетичен подход, който използва допира до артикулационния апарат (устни, език и челюст) на пациента, за да може да го навигира през артикулирането на дадена дума, фраза или изречение. Техниката ПРОМПТ изгражда моторен контрол и развитие на правилни орално-моторни движения, докато се елиминират неправилните и ненужни мускулни движения. Такива например са увисване на челюстта и неправилно устно окръгляне. ПРОМПТ е подходяща за голяма група от комуникативни проблеми. Най-често срещаните са орално-моторни нарушения, артикулационни или невербални деца. Много пациенти с афазия, апраксия, диспраксия, дизартрия, ГРР, ДЦП, придобити в следствие на увреждане нарушения, аутистичен спектър и др., са имали много благоприятно развитие след провеждане на тази терапия. Оценка от такъв специалист е единственият начин да се установи дали пациентът е подходящ за тази терапия.

Какво е влиянието на екранните занимания върху развитието на говора и речта на детето? 

Всеки родител има нужда от почивка от време на време – няколко минути, за да приготви вечеря, да се погрижи за прането или да провери набързо електронната си поща. В такива случаи телевизията внезапно се превръща в най-доброто изобретение на света – незабавна безплатна бавачка, която увлича дори най-малките и би могла да ги научи на това-онова.

Важно е обаче да се знае, че децата на възраст под две години не само не научават нищо от телевизията, но и твърде много гледане може всъщност да забави езиковото им развитие и да причини проблеми с вниманието.

В съвременния свят ни се налага отрано децата да изучават и чужд език (понякога и по два чужди езика). Има ли това влияние върху основния, майчиния език и какви са Вашите препоръки?

Моят съвет е първо детето  да проговори и научи матерния език, а на по- късен етап да учи  чужди  езици по избор на родителите.

Ако в ранна възраст започне обучението на чуждия език, често децата говорят и знаят повече думи на английски, отколкото на български, което не е препоръчително за детето.

 Какво можем да правим у дома, заедно с детето, за да подпомогнем развитието на говора?

Първото нещо, което съветвам родителите е да ограничат телевизията, таблета и телефона, от които  детето  учи английски думи и  играе интерактивни игри.

Препоръчвам да общуват, да пеят песни и да играят с детето.

Играта при децата е толкова важна, колкото и любовта, храната, грижата и надеждата. Специалистите по детско развитие смятаме, че играта е от изключително значение за умственото, физическото и емоционално развитие на всяко дете.

Ще ни препоръчате ли игра, която родителите може да използват и у дома?

Предпочитам дървените играчки за ранно развитие. Децата обичат игри с магнити, с вратички и изненади  зад тях, така играта става по-интригуваща за тях. Докато играете заедно, назовавайте какво правите така детето ще обогатява своя речник.

3 Коментари

 • Публикувано 07.11.2018
  Avatar

  Снежина Андреева

  Здравейте,живея в София ..чета ваши изказвания,бих искала да се свържа с вас.Ако,е възможно!

 • Публикувано 30.05.2020
  Avatar

  Велика Д.

  Изобщо не приемайте насериозно тази жена,далеч е от израза”професионалист”!Груба,невъзпитана,крещяща,целяща да внуши покъртителен сценарии за състоянието на детето.Опитва всячески да заблуди родителите,че от детето ви не става нищо и е в много тежко състояние.При срещите главната и цел е да обработва родителите,за това как без цитирам”хап”(хапчета)няма да стане нищо.Толкова стресирани майки,които са имали безсънни нощи заради нейните внушения.Много хора изкарват при нея за 6м.и бягат,децата им ги водят баби или дядовци,за да не ги затормозява психически.Постига обратното,като работа,методика и внушение.Задължително трябва да и се отнеме правото на практика и да се сезират компетентните органи.Тази е вредна за обществото.Най-малкото има психически отклонения и това си личи при първата среща с нея!

 • Публикувано 27.03.2023
  Avatar

  Силвия Петрова

  Присъединявам се към мнението на госпожата от по-горния коментар. Сценарият се повтори и при нас. Логопедката Пеева още в първата минута от срещата ни постави стряскащи диагнози на детето ми, насочи ни към психиатър, психолог и обясни, че детето има поведенчески
  проблеми. Държа се изключително неадекватно и непрофесионално, като от цялата среща отдели време за логопедичен преглед не повече от 2-3мин. Хонорарът и е като за професор, свършената работа е пълна самодейност.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации