На гости на логопеда Десислава Пеева

На гости на логопеда Десислава Пеева

Развитието на говора е тема, която вълнува много родители. За да изясним някои от основните въпроси, се срещаме с логопеда Десислава Пеева.

Десислава Пеева e магистър логопед. От  10  години практикува логопедична терапия в основания от нея частен логопедичен кабинет за консултативна и терапевтична дейност в гр. Бургас. „Моята мисия е да помогна на всяко дете да постигне целите си и да разгърне своя комуникативен потенциал. Докато играем заедно, детето учи благодарение на богата колекция от игри и играчки, логопедични карти и книги. С всяко дете провеждам индивидуално терапия. За мен е истинско удоволствие да помагам  на  децата и техните семейства и се радвам, че имам възможност да работя с деца не само от България, но и от цял свят.“, споделя Десислава.

За себе си казва, че в свободното си време обича да е със своето семейство, обича пътешествията, хубавите книги и филми.

Образованието си  завършва в Нов български университет в град София, но това, което я отличава е, че не спира да учи и да се развива професионално. В работата си използва богат инструментариум от методи и подходи като: терапията ПРОМПТ, Хранителна терапия -сензорно-моторен подход, Флортайм терапия, работа с неговорящи деца по метода Новикова и др.

В практиката си  тя работи и с деца с аутизъм, вербална апраксия, дислалия, заекване и др.  и добавя: „Радвам  се, че с годините заедно с родителите постигнахме чудесни резултати, благодарение на които децата тръгнаха  наравно с другите на училище с напълно оправен говор.“

Повече за Десислава Пеева, работата ѝ и методите, които използва, може да научите на поддържаните от нея сайт и блог, както на и ФБ страницата ѝ.

Г-жо Пеева, кои са признаците, които трябва да подскажат на родителя, че трябва да заведе детето на консултация с логопед?

Първото нещо, което трябва да знаят родителите  е, че  границите на нормалното  или  типично развитие от  12 – 24  месеца  са доста широки. Докато  едно  18-месечно дете  може да говори с кратки изречения, друго  може да се изразява с една шепа думи, но и за двете да се счита, че са в средния диапазаон  на  развитие. Това е важно да се знае, когато   сравнявате Вашето  дете  с   другите деца .

Но има  признаци  или  „червени  флагчета” , които  показват,  че е време за  преценка  на

речта  и езика на Вашето  дете от логопед. За улеснение на родителите съм ги структурирала по възраст.

Деца под 18 месеца– Не се усмихва . Не отвръща на усмивката Ви с усмивка  (6 месечна възраст);

– Липса на широка усмивка или друг израз на радост;

– Не проявява желание за гушкане или не отговаря на гушкане;

– Не реагира на звука на познат глас или на усмивка (9 месеца);

– Липса на бебешки „говор”. (12 месеца);

– Не реагира на своето име (12 месеца);

– Не прави очен контакт, напр. не Ви гледа, когато го храните (12 месеца);

– Не посочва или не маха с ръка за довиждане или не използва жестове за общуване. (12 месеца);

– Не посочва с пръст към предмета, който го интересува ( посочва кола , чаша , топка)] – Не разбира прости основни думи като ’’мама’’ и ‘’мляко’’;

– Не използва никакви думи – 16 месеца – Не имитира движения от общата моторика пляскане , скачане , бягане .

Деца над 18 месеца– Използва по-малко от 10 думи;

– Не разбира и не изпълнява прости команди като : ”Ела тук! ”, ”Спри ! ”, ”Не може!”, ”Дай ми ….. ( топката )! ”, ” Покажи си носа ! ”;

– Не следи с поглед предмети. Не проследява жеста Ви, когато му показвате нещо;

– Липсва играта ”наужким” (Използва играчката телефон по предназначение , Храни куклата);

– Не взаимодейства, не изпитва интерес към други деца.

Деца на 2 години– Липса на фразова реч от две думи ( без имитация и повтаряне ) (24 месеца);

– Не може да изпълни двустепенна команда „Вземи топката и я сложи на масата !”;

– Речта на детето е по – малко от 50 % разбираема за околните;

– Не може да покаже предметите по картината в книгата , когато го попитате .

Деца на 3 години– Не използва изречения, които са съставени от 3 или 4 думи;

– Речта е по-малко или повече от 75 % неразбираема за околните ;

– Детето не може да изговори правилно цялата дума, а само част от нея ;

– Не може правилно да отговори с ДА/ Не на въпросите.;

– Не може да отговори на прости въпроси като ’’ Кой е това ?” ‘’Къде е камионът? ‘’;

– Не играе с други деца .

Как протичат занятията при Вас?

Логопедичната терапия за всяко дете в кабинета протича различно. С всяко дете работя индивидуално по изготвен за детето  план в зависимост от неговия проблем.

Старая се, освен обучение, заниманието и да е забавно, за да идват с желание и  същевременно да напредват в своето развитие.

Кабинетът е оборудван с  най- хубавите играчки и игри за ранна терапия, както и  пълно оборудване за орално-моторна  терапия „Толк Тулс “ закупена от Америка.

Сред методите, които използвате е и терапията „Промпт“. Какво представлява тя и в какви случаи  полезна?

В България засега съм единственият обучен  и  сертифициран терапевт  на техниката ПРОМПТ, с която ежедневно помагам на децата в кабинета. Курсът се състоя в Анкара и  беше воден от лекторката Карен Бринкли. Групата беше само от 15 терапевта от Анкара, Истанбул и  аз от България.

ПРОМПТ е съкращение (абревиатура) за начини за реструктуриране на орално моторни фонетични проблеми. Техниката е тактилно-кинетичен подход, който използва допира до артикулационния апарат (устни, език и челюст) на пациента, за да може да го навигира през артикулирането на дадена дума, фраза или изречение. Техниката ПРОМПТ изгражда моторен контрол и развитие на правилни орално-моторни движения, докато се елиминират неправилните и ненужни мускулни движения. Такива например са увисване на челюстта и неправилно устно окръгляне. ПРОМПТ е подходяща за голяма група от комуникативни проблеми. Най-често срещаните са орално-моторни нарушения, артикулационни или невербални деца. Много пациенти с афазия, апраксия, диспраксия, дизартрия, ГРР, ДЦП, придобити в следствие на увреждане нарушения, аутистичен спектър и др., са имали много благоприятно развитие след провеждане на тази терапия. Оценка от такъв специалист е единственият начин да се установи дали пациентът е подходящ за тази терапия.

Какво е влиянието на екранните занимания върху развитието на говора и речта на детето? 

Всеки родител има нужда от почивка от време на време – няколко минути, за да приготви вечеря, да се погрижи за прането или да провери набързо електронната си поща. В такива случаи телевизията внезапно се превръща в най-доброто изобретение на света – незабавна безплатна бавачка, която увлича дори най-малките и би могла да ги научи на това-онова.

Важно е обаче да се знае, че децата на възраст под две години не само не научават нищо от телевизията, но и твърде много гледане може всъщност да забави езиковото им развитие и да причини проблеми с вниманието.

В съвременния свят ни се налага отрано децата да изучават и чужд език (понякога и по два чужди езика). Има ли това влияние върху основния, майчиния език и какви са Вашите препоръки?

Моят съвет е първо детето  да проговори и научи матерния език, а на по- късен етап да учи  чужди  езици по избор на родителите.

Ако в ранна възраст започне обучението на чуждия език, често децата говорят и знаят повече думи на английски, отколкото на български, което не е препоръчително за детето.

 Какво можем да правим у дома, заедно с детето, за да подпомогнем развитието на говора?

Първото нещо, което съветвам родителите е да ограничат телевизията, таблета и телефона, от които  детето  учи английски думи и  играе интерактивни игри.

Препоръчвам да общуват, да пеят песни и да играят с детето.

Играта при децата е толкова важна, колкото и любовта, храната, грижата и надеждата. Специалистите по детско развитие смятаме, че играта е от изключително значение за умственото, физическото и емоционално развитие на всяко дете.

Ще ни препоръчате ли игра, която родителите може да използват и у дома?

Предпочитам дървените играчки за ранно развитие. Децата обичат игри с магнити, с вратички и изненади  зад тях, така играта става по-интригуваща за тях. Докато играете заедно, назовавайте какво правите така детето ще обогатява своя речник.

1 Коментар

  • Публикувано 07.11.2018

    Снежина Андреева

    Здравейте,живея в София ..чета ваши изказвания,бих искала да се свържа с вас.Ако,е възможно!

Изпрати коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Подобни публикации