На гости на център за семейно щастие „Нюанси“

Кръстина Тоткова

Днес сме на гости в център за семейно щастие „Нюанси“. Основателки са Валентина Димитрова и Кръстина Тоткова и двете са семейни терапевти, дипломирани към Института по фамилна терапия – България. В центъра те предлагат професионална помощ и консултиране на двойки, семейства, а също така и на индивидуални клиенти, които имат нужда от подкрепа в труден за тях момент или преживяват криза, сблъскват се с конфликти в отношенията и искат да намерят решение. „Ние вярваме, че в основата на успешния терапевтичен процес стои изграждането на връзка на доверие с клиентите. Затова се отнасяме с търпение, разбиране и уважение към всеки един клиент като насърчаваме себепознанието и самоусъвършенстването му.Самите ние развиваме непрекъснато своята професионална компетентност като посещаваме семинари и уъркшопи с водещи световно признати терапевти. Асоциирани членове сме на Българската асоциация по фамилна терапия.“- обясняват те.

Как се роди идеята за създаването на център „Нюанси“?

Идеята за Центъра дойде много спонтанно и същевременно беше едно узряло и обмислено решение. Центърът се роди тогава, когато и двете бяхме заредени с много ентусиазъм, чувствахме се готови и уверени, че искаме да изградим едно пространство, където хората да се чувстват подкрепени и да могат в наше лице да намерят сигурен партньор, с когото заедно да търсят отговорите на въпросите, които си задават.

Какви са услугите, които предлагате?

Към нас се обръщат хора с различни проблеми – от такива, които имат някаква конкретна трудност, появила се в живота им, до такива които чувстват, че не живеят живота, който искат. Нюансите между тях са различни-например двойки, които  в забързаното ежедневие са се отдалечили от своя партньор, затруднена е комуникацията между тях, това ги напряга и  води до по-чести конфликти или до раздели. Наблюдаваме все по-често двойки, които са взели решение да се разделят като партньори, но в името на детето си, се обръщат към нас за  съдействие, осъзнавайки, че те никога няма да се разделят като родители. Също така и родители, които срещат трудности с възпитанието на своите деца – около адаптацията в детска градина или проблеми в училище, както и предизвикателствата на юношеството. Всеки, който има усещане, че иска нещо в живота му да се промени, но не знае как, а понякога и какво, преминава през трудност или просто иска да поеме в различна посока и има нужда от подкрепа – ние сме насреща и сме готови да му помогнем.

Валентина Димитрова

В какви случаи е полезно семействата да се обърнат към професионален консултант?

Полезно би било да потърсят консултация при всяка трудност, която срещат по пътя си – проблеми в двойката, трудности с децата, развод, загуба на близък, загуба на работа или друга голяма промяна в живота им. Всички ние преминаваме през различни кризи в живота си, важното е да има кой да ни подкрепи, за да преминем през тях по-лесно.

За какви предизвикателства се обръщат към Вас родителите?

Родителите искат и правят най-доброто, на което са способни за своите деца, но те също имат право да не знаят всичко и да се чувстват безсилни в някои ситуации. Тези родители, които имат смелостта да си го признаят и търсят помощ, успяват да си отговорят на много въпроси в процеса на терапия. Това води до желаната промяна, както в тях самите, така и в техните деца. А предизвикателствата, с които се сблъскват са доста и различни- трудност в разбирането и овладяването на емоциите на детето, усещането, че “говорят на различни езици” с детето, бурно юношество, проблеми в училище или социализацията.

Какъв е подходът Ви в консултирането?

Подходът, който използваме в нашата практика е този на системната терапия. Тя се занимава с отношенията между хората, което означава, че дори когато работим с един клиент в кабинета, ние изследваме неговото взаимодействие с най-важните му хора, защото вярваме, че в основата за преживяването за цялост и щастие стоят отношенията с най-значимите хора. Също така от опит знаем, че всяка промяна в един от семейните членове, повлиява за промяна на цялата система, както и на всеки един от семейните членове поотделно.

Темата за агресията и насилието между деца е много актуална в наши дни. Какво можем да направим като превенция на тези явления? И какво е важно да имаме предвид, когато се сблъскваме с такъв род проблем в училище или в детската градина?

Това е проблем, с който се сблъскваме ежедневно. За съжаление практиката в България все още показва, че мерки и решения за справяне с агресията се търсят, когато проблемът възникне. Реална превенция няма, а тя е изключително необходима. Това, което смятаме, че задължително трябва да се направи е въвеждането в училища и детски градини на програма за развиване и повишаване на емоционалната интелигентност. Тя ще помогне на децата да разбират своите чувства и да ги изразяват по социално приемлив начин. Не случайно при работата ни с деца акцентът много често е върху чувствата – да говорим за тях, да се опитваме да ги разбираме, да ги назоваваме – техните чувства и нашите собствени, да им показваме как да ги управляват и трансформират.

Проблемът с агресията не идва защото има много такава, а защото тя не се изразява по социално приемлив начин, защото чувствата, които я провокират се обявяват за “лоши” и никой не учи децата как да се справят с тях. Едно от тези чувства е гневът, който всички ние – възрастни и деца изпитваме в определени ситуации и той, като всички чувства, има своето право да съществува. Въпросът е в неговото социално приемливо изразяване и ненараняване на другите.

Когато се сблъскваме с подобен проблем в училище или детската градина първото нещо, което трябва да имаме предвид е, че агресията е външното проявление на нещо много по-дълбоко, което детето не успява да изрази по друг начин. Възможно е също агресията “навън” да е в резултат на агресия в семейството. Препоръчително е в такива ситуации консултация с професионалист и работа не само с детето, а и с неговото семейство.

Мотото Ви е „Върнете контрола в живота си“. Какво означава това и как можем да го постигнем?

Животът в момента е много динамичен и нещата се случват толкова бързо, че понякога нямаме достатъчно време да осмислим и преживеем всичко. Много неща се случват ненадейно и не са в нашия контрол, затова и ние възприемаме клиентите като експерти в техния живот и просто им помагаме сами да открият това, което би им вършило най-добра работа на тях самите. В този смисъл за нас е важно те да усетят, че си възвръщат контрола на базата на осъзната промяна, а не на съвет дошъл отвън.

Колко нюанса има семейното щастие?

Според нас нюансите на семейното щастие са толкова разнообразни колкото „цветовете“, които носи в себе си всеки член на семейството. А те са различни за всеки – има и много тъмни, много ярки или някак бледи. Щастието се състои в това да познаваме и да приемаме себе си и другия, а това става по-лесно чрез нюансите – когато засилваме бледите цветове или изсветляваме тъмните – така че да постигнем баланс и да се чувстваме добре. Затова няма точна рецепта за семейното щастие, но е сигурно, че когато нюансите са в хармония, всички се чувстват някак “ на мястото си“.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации