На гости на Mindhub или как децата навлизат в програмирането

Дигиталният свят е настояще, но и бъдеще. Как да подготвим децата за това бъдеще? За да си отговорим на този въпрос, се срещаме с екипа на Mindhub – млади ентусиасти, които са се посветили на това да предадат тайните на програмирането на деца на възраст между 6 и 11 години. Основател на клуба е Поли Янкова.

Какво е MindHub?

MindHub e клуб по програмиране за деца.  Работим в три направления:  MindHub Junior за най-малките на  6 -7 години, MindHub Middle  за по-големите 8-9  години и MindHub Senior най-големите на 10-11 години.
Ние се занимаваме с обучения на деца по основи на програмирането, като нашата основна цел е да развием логическото и аналитично им мислене, както и способността за решаване на проблеми и креативност.

Каква е мисията на проекта?

Нашата мисия е да насочим интереса на децата към технологиите в посока да придобият дигитални умения и компетенции, необходими за успеха в професиите на бъдещето. Целенасочено развиваме тяхното критично и алгоритмично мислене, чрез метода на игровизация и прилагайки изцяло практически обучения.

Какво означава дете на 6 години да програмира?

Използвайки специално разработени инструменти за обучение на деца, ние помагаме на малчуганите в предучилищна възраст да създават програми, с които да програмират поведението на роботи. Малките ентусиасти работят със софтуер, който разполага с много инструкции като изображения и дори да не могат да четат, те биха могли да подредят програма, която да се изпълни от софтуерен герой или робот. В направлението MindHub Junior ние залагаме на много и разнообразни инструменти, които ни помагат да задържаме тяхното внимание. От друга страна, при работата с деца на 6 години е много важно те да виждат изпълнението на създадената от тях програма в реалния живот, в момента на създаване. Именно поради тези причини залагаме и на много  хардуерни инструменти, които както вече споменахме, са специално създадени за обучение на деца от 5 до 12 години. Разбира се, с напредъка на децата и програмите, които използват и тези, които създават, започват да съдържат текстови инструкции, циклични и условни конструкции, които от своя страна дават възможност за създаване на по-сложни примери и игри.

А по-големите?

По-големите използват визуален програмен език, чрез които децата създават виртуални светове, създават игри, изпълняват сложни мисии с роботи, рисуват с код и програмират различни сензори.  С тях участваме и в международни състезания. Миналата година се класирахме в топ 50 на най-добрите отбори в света при конкуренция от 5200 отбора. Това ни направи изключително горди и се надяваме тази година да стигнем още по- напред.

С какъв софтуер работите?

Инструментите, с които работим са специално създадени за обучение на деца по програмиране. Всички наши хардуерни и софтуерни инструменти имат различни интерфейси и нива на сложност спрямо възрастта на децата, които работят с тях. В обученията си залагаме на голямо разнообразие от софтуерни среди за разработка, различни софтуерни приложения, хардуерни инструменти и роботи, чието поведение можем да програмираме.

Как протичат занятията?

Занятията ни се провеждат в частни зали и партнираме с няколко училища.
През уикендите работим в няколко зали в София и Пловдив. Провеждаме обучения в малки групи от 10-12 деца, веднъж седмично, с продължителност на занятието от 120 минути. Държим на малките групи, за да можем да обърнем индивидуално внимание на децата. Те винаги работят в екип от двама, за да развиват умения за работа в екип – така работата е по-приятна и по-ефективна; споделянето на идеи води до по-добър резултат.

През седмицата работим в около 10 училища засега само в София. Като част от учебната програма или клуб по интересни, ние обучаваме децата по нашата учебна програма на място в училище, като вярваме, че именно там децата трябва да получат едни от на-ценните знания за успех във всяка една област.

 

Къде се намират Вашите клубове?

Нашите клубове се намират в София, Варна, Пловдив, Велико Търново и Русе. Целите ни са да предоставим адекватно образование на повече деца в Столицата и в цялата страна. Ние вярваме, че професиите на бъдещето, които ще упражняват днешните деца ще предполагат базови познания по програмиране, умения за решаване на сложни проблеми, критично мислене и умения за работа в екип.

Как децата говорят работата си в клуба?

Децата са супер ентусиазирани и много им харесва, защото за тях това е обучение чрез игра. Те не го приемат като урок в училище, а провокация, че могат да станат още по-добри. Правят неща, които ги вълнуват –  правят модули на Minеcraft, Clash Royal, Flappy Bird и по този начин виждат как могат да променят любимите си игри.

 

Като хора, които привличате децата пред екран, какво е мнението Ви за екранните занимания?

Днешните деца се раждат в ера на технологии и ние трябва да се стремим да ги възпитаме как да ги използват, не да ги ограничаваме от заобикалящите ги възможности.  Децата са на „ти“ от малки с технологиите, но ги използват като потребители. Нашата цел е да насочим техния интерес в посока да се учат и развиват, използвайки технологиите. В обученията ни залагаме на разнообразни инструменти, които да предоставят на децата възможност да работят по различни задачи, посещавайки курсовете ни. Дори имаме включени страхотни бордови игри в арсенала си от инструменти. Екранните занимания и живите игра трябва да вървят ръка за ръка. Трябва да подготвим децата си за бъдещето, но не и да ги амортизираме и ограничаваме.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации