На игри в център „Съвременни родители“

На игри в център „Съвременни родители“

Денят е вторник. Часът е малко преди 10.30. Намираме се в център „Съвременни родители“ на гости на групата за игра „Развивам се, играейки“ за деца от 6 до 18 месеца. Първите посетители вече са тук. Залата е просторна и светла, решена в нежни зелени и бежови тонове, които успокояват сетивата. Подът е покрит с мек мокет. В средата са поставени играчки, а първите дошли дечица кръжат около тях, в очакване всички да се съберат.

Посреща ни и топлата усмивка на Надя Ножарова. Тя е логопед. Работи в няколко детски градини и едно училище. Освен това, провежда обучения за бъдещи и настоящи родители. „След раждането на моя син се засили интересът ми към ранното развитие и започнах да разработвам групи за игра за майки с бебета. И така вече 6 години. После се появи идеята за група за игра с английски за бебета Brainy Bug, която децата много харесват и обичат. Сега обмислям и създаването на група за игра с елементи от педагогиката на Монтесори.“, споделя Надя.

Вече започваме. С песен за добре дошли, в която всяко от децата чува името си и бива поздравено от останалите. Надя ги повежда през лабиринт от прекрасни изживявания с много енергия и усмивка. През цялото време пее и разказва в стихотворна форма, канейки децата на игра. Разбираме, че е автор на голяма част от стихчетата.

В рамките на един час децата свирят на дрънкалки, играят с дървени кубчета и създават ритъм, потропвайки с тях, танцуват с шалчета на музика от Моцарт, играят с малки и големи топки, учат цветовете с тях и упражняват различни движения, броят, слушат приказки, усвояват нагледно понятия като бързо, бавно, високо, тихо, горе, долу, учат думички за частите на тялото, играят на криеница и ред други чудеса.

Надя разиграва познати детски песнички като малки театрални представления и децата могат да докоснат участващите в тях пиленца, патеца, мишлета, агънца, кончета, къщички и т.н. във вид на картинки или играчки.

Идва време и за свободните игри, а с тях и времето, посветено на майките. Надя ги кани да задават въпроси и да обсъждат теми, които ги вълнуват. Това е времето, в което могат да споделят и да обменят идеи.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации