На йога за бебета: Ролио или „щастливо бебе“

Направихте ли масаж на Вашите малки съкровища? Опитахте ли упражненията „супербебе“ и „усукване на кръстчето“? Да? Тогава нека продължим! Не? Тогава нека да започнем! :)))

В статията ще представя още две йога упражнения за мама и бебе. Нека първо да хвърлим бърз припомнящ поглед към 7-те златни правила на йогата с бебе:

1. Всяко бебе може да прави йога след 40 дни, освен ако няма специално лекарско предписание.
2. Важно е да говорим на бебето за всяко нещо, което правим. И да се усмихваме, за да разбира, че правим нещо забавно заедно.
3. Съобразяваме се с етапа на развитие на бебето и правим упражненията до степента, до която усещаме, че е му е комфортно.
4. Започваме с масаж преди упражненията. За най-малките – по-продължителен. За бебчетата, които вече се движат, съвсем кратък.
5. За пълзящите и прохождащи бебоци – премахваме всички играчки наоколо и всички разсейващи фактори. Цялата стая е постелка за йога. Правим йога там, където ни заведе бебето.
6. Ако бебето не иска да прави дадено упражнение, прекратяваме го. Може да се опита пак след няколко дни. Обикновено упражнения, които веднъж не са се харесали, друг път се оказват любими.
7. Бебетата трупат пасивни знания. Виждат и чуват всичко, дори когато сякаш не ни обръщат внимание. Правете упражнения в тяхно присъствие. Когато пораснат достатъчно, ще почнат да Ви копират. Ще се радвате от сърце и ще бъдете горди!

За да Ви окуража и за потвърдя последното правило, ще споделя, че с моята дъщеря започнахме да правим йога заедно, когато тя беше на 3 месеца. Сега е на 1 година и с удоволствие и лекота прави пози като „планина“, „мост от легнало положение“ „жабка“, „котешки гръб“. Когато назова името на упражнението, тя го прави и се усмихва, горда, че ме е разбрала и че може да прави толкова неща! Незаменимо е чувството да помагаш на детето си да се развива и да се чувства гордо с възможностите си.

IMAG0727 IMAG0720 IMAG0723

Затова имайте търпение и правете упражнения поне 3 пъти седмично. Дори да са само 1-2 упражнения. Резултатът ще зарадва и Вас, и бебето Ви.

Днес представям:

1. Ролио за бебе


Поставете бебето да лежи по гръб. Съберете заедно ръчичките и крачетата и леко полюшвайте бебето наляво и надясно. Позата се казва още „шастливо бебе“, затова може нежно да му припявате думите „щастливо бебе“, докато то се люшка наляво и надясно с ваша помощ и по този начин си прави чудесен масаж на гръбначния стълб. Това е част от бебешкото тяло, което не се упражнява много в първите месеци, защото те лежат по гръб, корем или на една страна през цялото време. Ето защо ролио ще раздвижи тази статичност и е полезна за мъничето.
Ако бебето е много мъничко и не може да събере пред себе си ръцете и краката, съберете само дясната ръчичка с лявото краче и лявата – с лявото. Или просто докъдето стигат.
За по-големите бебета, трябва да направите упражнението по-бързо, защото поставяйки ги легнали, те веднага почват да недоволстват. Бебета, които се движат – сядат, пълзят, ходят, не обичат да лежат. Затова бързичко съберете крака и ръце и ги залюлейте – те харесват това и ще се смеете много заедно.

2. Ролио за мама

Направете абсолютно същото. Масажът на гърба, който осигурява това упражнение, Ви е много нужен в периода на майчините грижи.

Легнете по гръб. Свийте колене към корема, след това ги изтеглете да сочат настрани. Хванете пръстите на краката или ходилата, така че тялото Ви да образува своеобразна люлка. Коленете трябва да сочат настрани, за да може лесно да се залюлеете настрани, без да пречите на корема. Ако не можете да захванете с ръце пръстите на краката или ходилата, значи трябва да изтеглите коленете още встрани.

Кажете на глас „щастлива мама“. Бебето Ви ще разбере, че Вие също се наслаждавате на упражнението и ще развие любов към движението. А и ние всъщност сме си едни щастливи майки, нали така?

Четете още: Упражнения за масаж, Упражнения за гръбначния стълб, На йога с бебета

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации