На йога с бебета, интервю с йога инструктора Петя Дочева

Денят е слънчев и настроението също. Но не само заради лъчите, струящи през прозореца, а заради усмивките на бебоците, които с удоволствие и сладко гукане изпълняват едно след друго йога упражненията. Малчовците се търсят един друг с очи и видимо се забавляват. Майките са спокойни и ведри. Всичко е хармонично и релаксиращо. Звучи музика, нежна и приятна, а бебетата сякаш ѝ припяват.

IMG_4517Инструктор на групата е Петя Дочева. Тя води йога заниманията за бебета и майки в Арт Йога студио „Янтра“ . А най-необичайното е, че нейн пръв помощник е дъщеричката ѝ Бела. „Тя е и моята най-добра приятелка.“ – споделя Петя. „Благодарение на нея всеки ден ми се открива един нов и по-прекрасен свят. Вярвам, че майчинството променя жените по един приказен начин и ако подходят с правилната нагласа, ще бъдат безкрайно възнаградени.

Петя, как открихте бебешката йога?

Запалих се по йога по време на бременността. До раждането посещавах курсове по йога за бременни в Арт Йога студио „Янтра“. Когато родих, реших, че заниманията страшно ще ми липсват, потърсих начин как да продължа този път заедно с Бела. По едно прекрасно за мен стечение на обстоятелствата получих предложение от студиото да се присъединя към тях като инструктор по йога за бебе и мама. И аз се съгласих. Преминах обучение, сериозно проучих и литературата по въпроса. Това беше началото. Продължих с упражнения с инструкторите и практика с Бела вкъщи. Когато дъщеря ми стана на 4 месеца, започнахме да водим заедно курса.

Какви ползи виждате от йога за Бела?

Йога е прекрасен начин за общуване с бебетата. Ефектът е, че са по-спокойни, имат по-здрав сън и дори храносмилане. Специално при Бела, йога упражненията помогнаха по-бързо да се справим с коликите и нощното безсъние. Забелязала съм, че когато успее да направи в пълнота дадено упражнение, накрая погледът ѝ става уверен и прозира една особена бебешка гордост. Това ме кара да вярвам, че йога учи и на самочувствие. Една от най-големите ползи е срещата с другите бебета – по време на йога заниманията те имат възможност да се наблюдават, да общуват и да играят. И всичко това в една особено релаксираща среда. Тези социални контакти допринесоха Бела да е спокойна в присъствието на други хора, в нови обстановки. Не на последно място е и развитието на езика – пеем забавни песни, специално измислени за съответните упражнения. Като присъстват в среда, в която интензивно се говори с тях, бебетата чуват думи за частите на тялото, за движенията, посоките, за животни, на които са кръстени позите … Те учат бавно, защото са много мънички и дори е възможно да си помислим, че не научават нищо от думите, с които ги обграждаме. Но нашите занятия и още повече – ежедневната практика вкъщи – показват точно обратното. Бебетата не само започват да разбират думите, но и за кое упражнение се отнасят. Например, когато правих упражнения за гръбначния стълб, всеки път, когато вдигнех ръце, казвах „Тооолкова голяма“ и чак тогава се навеждах да докосна пръстите на краката си. И така още преди да навърши 8 месеца Бела вече вдигаше ръчички всеки път, когато чуе „Тоооолкова голяма“ и се усмихваше.

Как протича едно занимание?

Голяма част от упражненията са взаимствани от американската инструкторка по йога за бебета Хелън Гарабедян и от практиките на Арт Йога студио „Янтра“. В рамките на 1 час, работим по три комплекса с упражнения. В първия комплекс се фокусираме изцяло върху бебетата и те са тези, които правят упражненията. Всичко е съобразено с възрастта и нуждите на техния организъм и съпроводено с песни. Правим упражнения за успокояване на стомаха, упражнения, с които и вкъщи може да се справите с нервност и плач, правим много развиващи упражнения и такива, които включват общуване с другите бебета. Втората част за е мама и бебе, като тук вече работят заедно, а в последната част фокусът е върху мама. Малчовците си играят в средата на кръга или лежат/седят до своите майки, докато те се фокусират върху упражнения за кръста, гърба, раменете, глезените и ръцете, всъщност най-натоварените части на майчиното тяло.

Какво е важно да знаят майките за часа по йога?

Най-добре е да са задоволени нуждите на бебето за глад и сън, за да се чувства комфортно. Ако ли не – няма проблем – кърменето и поспиването са често срещани занимания в нашите часове  Иначе не се изисква специална подготовка, нито опит с йога практиките. Единственото, което е нужно е удобно облекло за майката и лично одеалце/пеленка за бебето, върху което да се упражнява. Освен това тук наистина бебето и майката са център на заниманията. Затова майките могат спокойно да кърмят или да обслужат детето за тоалет и трябва да знаят, че имат пълната свобода и да практикуват и да бъдат себе си за този един час. Ето защо самите занимания много зависят от групата – от броя участници в нея, от възрастта на бебетата. Всяко занятие може да бъде различно, за да се съобрази максимално с участниците в групата.

IMG_4523
Понякога, особено когато идват за пръв път, е нормално бебенцата да не правят всички упражнения. Те попадат в изцяло нова среда, искат да разглеждат всичко и всички и най-вече другите бебета. Тепърва опознават своите тела и може да не искат да правят някои упражнения или да се изморят бързо. Изцяло се съобразяваме с техните настроения и когато не им се прави нещо, преминаваме към нещо друго. Заниманията зависят от бебетата. Не са статично планирани.

На каква възраст може да се започне с йога?

От 40-я ден, като упражненията са много съобразени. В йога не е толкова важна възрастта (месеците), колкото етапа на развитие на детето – самостоятелно държене на главичката, обръщане по коремче, стабилно сядане, пълзене, изправяне. За най-малките е предвиден щадящ комплекс, който се надгражда и усложнява постепенно с всяка фаза на растеж на бебето.

Как се случват заниманията, когато в групата има бебета на различна възраст?

Съобразяваме с най-малкия или се разделяме да работим по групи, или се показва как даденото упражнение може да се прави в легнало, седнало и право положение, т.е. в зависимост от фазата на развитие на детето.

До каква възраст може да продължи курсът мама и бебе?

Специално тази практика е за бебета преди прохождането. За проходилите ще организираме други часове скоро.

Какъв е акцентът при работата с майките?

По време на заниманията има специален фокус и върху майката. Целта е тя да се почувства спокойна, релаксирана, да снеме напрежението от тялото си и да се радва на общуването с бебето. Приятно е и социалното общуване между майките, възможността да се срещат и да обменят опит за децата, да променят малко обстановката и да си починат.

Дететето играе открива нова рубрика „На йога с бебе“, която ще се води от Вас, Петя. Какво ще представлява?

Ще споделяме йога упражнения както за Вас, скъпи майки, така и за Вашите малки йога партньори. Нека Ви вдъхновим да отделите поне 10-15 мин на ден в игра с Вашето мъниче и в грижа за собственото Ви тяло! Практиката вкъщи е много по-различна от практиката в група. В групата упражненията се правят в съпровод на специални песнички, практиките се променят в съответстие с развитието на Вашето бебе, децата играят едно с друго и общуват. Вкъщи можете да се съобразите със собственото си темпо и с най-подходящия момент от деня, в който бебето е в настроение за упражнения. Затова е най-добре да сте последователни и в двете.

Упражнения за масаж за бебе и мама

Упражнение за гръбначния стълб за бебе и мама

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации