На йога с бебе: Тооолкова големи!

Завръщаме се от дългата лятна ваканция с нови упражнения за нашата йога рубрика! И понеже измина едно лято, в което пораснахме много, днес упражнението, което ще обясня се казва „Тооолкова голям/а!“

Преди да го направите, разбира се, погледнете седемте златни правила на бебе йогата, описани в края на статията. А ако за пръв път попадате на рубриката, запознайте се и как да започнете йога практиката за Вас и Вашето мъниче с масаж и какво представляват позите „щастливо бебе“ и “усукване на кръстчето“.

„Толкова голям/а“ е упражнение, което най-добре да изпълнявате пред огледало. По този мъничето ще се оглежда и да играе със собственото си изображение в огледалото. Знаем как малките любопитковци обичат да се оглеждат, нали?

За сядащи бебоци

Седнете срещу огледалото и изпънете крака в страни, така че между тях да има максимално пространство да поставите бебето. Петите Ви да бъдат опрени в земята, а пръстите да сочат нагоре. По този начин ще имате активни ходила и ще работите и за собственото си тяло, не само за бебчо. Изпънете глава нагоре, а раменете надолу, далеч от очите. Усетете гръбначния стълб изправен, а седалището стабилно. Така ще обтегнете гърба, когато се навеждате за упражнението.

Помогнете на бебето да седне с гръб към Вас на земята, като гръбчето е опряно в корема Ви, за да е стабилно. Хванете двете ръчички на бебето, изтеглете ги нагоре, така че само ръчичките да са изпънати, без детето да се отделя от пода. С възможно най-възторжения си глас и усмивка кажете „Тооолкова голям/а“ и наведете бебето надолу, като допирате ръчичките и крачетата му. Помогнете му да пипне крачетата си, но ако не може, нека пипне коленца или докъдето стига. Вие също се навеждате с бебето, така че да правите упражнението в тандем. Всеки път, когато протягате ръчичките му нагоре, казвайте „тооолкова“ и всеки път, когато се навеждате, за да докоснете пръстите, казвайте „голям/а“. Най-често реакцията е на смях и кокетно оглеждане в огледалото.

father is doing with baby dynamic gymnastics

father is doing with baby dynamic gymnastics

За по-мънички бебенца

Тук не е нужно огледало, защото ако все още Вашето мъниче не сяда, упражнението ще направите, когато то е в легнало положение. Заемете изходната позиция, описана по-горе, а бебето поставете пред себе си, така че да Ви вижда. Помогнете му да протегне ръчички нагоре с едно изразително „тооолкова“ и ги приберете отново към коремчето с довършване на репликата – „голям/а“.

Представете си, че сте актьор/актриса. Помислете си за начина, по който те говорят, пълен с вдъхновение и игра! По същия начин и Вие играйте главната роля във филма с Вашето дете! Те обожават да говорим така, сякаш целия свят се върти около нашата игра. Пожелаваме Ви един тооолкова щастлив ден с Вашата йога практика!

Седемте правила на бебе йогата

  1. Всяко бебе може да прави йога след 40 дни, освен ако няма специално лекарско предписание.
    Важно е да говорим на бебето за всяко нещо, което правим. И да се усмихваме, за да разбира, че правим нещо забавно заедно.
  2. Съобразяваме се с етапа на развитие на бебето и правим упражненията до степента, до която усещаме, че е му е комфортно.
  3. Започваме с масаж преди упражненията. За най-малките – по-продължителен. За бебчетата, които вече се движат, съвсем кратък.
  4. За пълзящите и прохождащи бебоци – премахваме всички играчки наоколо и всички разсейващи фактори. Цялата стая е постелка за йога. Правим йога там, където ни заведе бебето.
  5. Ако бебето не иска да прави дадено упражнение, прекратяваме го. Може да се опита пак след няколко дни. Обикновено упражнения, които веднъж не са се харесали, друг път се оказват любими.

Четете още: Упражнения за масаж, Упражнения за гръбначния стълб, На йога с бебета

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации