На йога с бебе: Упражнение за гръбначния стълб

Миналия път в рубриката „На йога с бебе“ Ви споделихме как да започнете Вашата йога практика с масаж за бебето. Днес продължаваме с упражнения за малките шампиони и техните родители. Нека помним, че тялото след раждане има нужда от тонизиране и огъвкавяване, от спокойна и деликатна грижа, каквато дават йога асаните. С израстването на бебетата, майките имат нужда от все повече енергия. Ето защо в грижата за мъничетата, майките не трябва да забравят грижата за себе си.

Упражнение за бебе

Практиката винаги започваме с масаж на телцето, идеи за който вижте тук. Всяко бебе може да прави йога упражнения, ако е над 40 дни и ако няма специфични физически характеристики, за които лекар е препоръчал специални грижи.

Поставяме бебето легнало по гръб. С дясната си ръка придържаме дясната ръка на бебето, така че да не се отделя от земята. С лявата помагаме на двете крачета да се наклонят наляво (както е показано на снимката). Сменяме посоките. С лявата придържаме лявото краче, а с дясната накланяме крачетата надясно.

Exercises with child

Това е упражнение както за гъвкавост на гръбначния стълб, сила и здравина на гръбчето, така и за стимулиране на мозъчната активност и синхронизиране на мозъчните полукълба.

Ако бебето Ви все още не се обръща по коремче само и би стояло неподвижно по гръб, без да се опитва да се обърне, ще е по-лесно да направите упражнението по следния начин: с двете си ръце хванете бедрата на бебчето, като палецът е отдолу, а четирите пръста – от горната частна бедрото за по-стабилно обгръщане на краката. Накланяте крачетата последователно наляво и надясно. Движенията са бавни и плавни.

Ако бебето Ви вече пълзи, почти пълзи или ходи, то няма да иска да лежи на земята. Затова може да направите упражнението от седнало положение на детето. Сядате, поставяте бебчето в скута си с гръб към Вас и помагате на двете ръчички да се извият наляво, а двете крачета – надясно. Друг вариант е да седнете в разкрачен седеж и да поставите бебето на земята с гръбче, опряно във Вас. Опитайте и намерете подходящия за Вас вариант.

Отначало започнете с 3 повторения в двете посоки. След няколко дни, когато Вашето йога бебе свикне с упражнението, може да правите по 5 и повече повторения в двете посоки.

В уводната статия писах за това колко е важно да говорим на бебето, докато правим упражненията и да поддържаме контакт очи в очи, колкото се може повече. Напомням го и сега: нека бебчето чува какво прави, обяснете му движенията, говорете как „краченцата отиват няляво, а ръчичките – надясно“, усмихвайте се. Така то не само ще разбере, че правите нещо забавно заедно, но и ще развива пасивния речев капацитет.

Бебетата във вече подвижен етап на своето развитие имат собствено мнение кога и къде да се правят упражнения. Не ги насилвайте. Ако бебето пропълзи и застане на друго място в стаята, значи там иска да бъде. Следвайте го и правете упражнението заедно. Нека цялата стая бъде постелка за йога. Ако отново не проявява интерес, опитайте в друго време от деня, за предпочитане предиобед и след сън, за да е в настроение за игра. Понякога неща, на които бебетата не обръщат никакво внимание, в един следващ етап се превръщат в много интересни, дори любими.

Упражнение за мама

Най-добрият учител на бебето сте Вие. Направете същото упражнение, за да му покажете как. По-големите бебета, дори да не са склонни да направят упражнението, те запомнят и копират това, което Вие правите и скоро може да Ви изненадат приятно.
Легнете на пода по гръб. Ръцете са леко встрани от тялото, с длани, обърнати към пода. Свийте краката в коленете, ходилата са опрени на пода. Вдишайте и с издишването спуснете краката наляво, така че коленете да докоснат пода и извъртете главата надясно. С вдишване върнете колената в изходна позиция и със следващото издишване колената се отпускат надясно, а главата – наляво. Повторете 5 пъти за всяка посока.

Четете още: Упражнения за масаж, Ролио или щастливо бебе, На йога с бебета

1 Коментар

  • Публикувано 18.06.2015
    Avatar

    Десислава Савова

    Страхотни идеи!

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации