На йога с бебе: Упражнения за масаж

Във всяка статия от рубриката „На йога с бебе“ ще откривате упражнения и за бебето, и за майката. Нека Ви вдъхновим да отделите поне 10-15 мин на ден в игра с Вашето мъниче и в грижа за собственото Ви тяло!

За бебето

Всяка практика започваме с лек масаж на бебешкото телце. Ако стаята е топла, най-добре е то да бъде голо или с боди с къс ръкав. Докато правите масажа, поддържайте контакт очи в очи с бебето, усмихвайте се, говорете му, колкото и да е малко. Йога практиките започваме с деца над 40 дни. Ако бебето Ви е по-малко или лекар Ви е препоръчал специални грижи за него, следва да се съобразите с това.

1. Поставяме бебето легнало по гръб. Сядаме пред бебето и дишаме дълбоко през носа и издишаме. Дълбокото коремно дишане ни помага да релаксираме и предадем настроението си на детето. С поемането на въздух потриваме интензивно ръце, за да ги стоплим и с издишане спускаме бавно длани по телцето на бебето от раменете до пръстите на краката му. Повтаряме това движение 3 пъти, като всеки път вдишваме дълбоко, докато въздухът изпълни и разшири корема ни и издишаме бавно.

Adorable Baby massage collage

2. Започваме с масаж на пръстите на краката, като лекичко изтегляме всяко пръстче от основата до върха и броим на глас – първи пръст, втори пръст…. Още по-добър вариант е да изпяваме всяко нещо, което правим. Няма значение дали пеете като Бионсе или не. За бебетата в първите месеци най-любимият звук е майчиният глас и вибрацията от него. Нещо повече, пеенето им подсказва, че правите нещо забавно заедно и им помага да чуят по-голямо разнообрзие от думи в най-ранната си възраст.
С палеца намираме точката под възглавничката на ходилото и я масажираме с леки кръгови движения. Това е точката за превенция на болести и е полезно да я масажирате всеки ден.

Adorable Baby massage collage

3. Продължаваме като леко потупваме с върха на пръстите си краката на бебето и после ръцете му все едно свирим на пиано, а докато правим движението, изпяваме какво правим: „Свирим на пианооо“.

4. Разтриваме нежно ушите на бебето с два пръста и погалваме в посока от ушите към брадичката му. Повтаряме 3 пъти.

Adorable Baby massage collage

5. Поставяме палците си в дланите на бебето, така че да може да се захване за тях със своите пръсти. Повдигаме ръчичките нагоре, след това встрани, след това надолу. Не упражнявайте натиск. Движенията ни са бавни, не резки. Повтаряме на глас или пеем: „Подай ми две ръце. Нагоре, встрани, надолу“. Правим упражнението 3 пъти. Вероятно бебето Ви ще реагира много емоционално на тази гимнастика. Ако се смее и радва, повтаряйте упражнението, докато бебето се наслаждава, но все пак се съобразете с възрастта му, за да не се измори много.

Adorable Baby massage collage

6. С нашите длани, хващаме юмручетата на бебето от външната страна. Разтваряме ръчичките встрани и след това ги събираме пред гърдите, като лявата е отгоре, а дясната отдолу. Отново разтваряме ръчички встрани и ги прибираме пред гърди, като поставяме дясната отгоре и лявата отдолу. Пеем: „Прегърни се, …. (името на Вашето бебе)“. Движенията ни отново са плавни, а не резки.

Adorable Baby massage collage

За мама:
1. Супербебе. Лягаме по гръб с глава, опряна в пода, така че да се чувстваме стабилни. Коленете са свити с разстояние около 2 педи над корема. Поставяме бебето върху долната част на краката. Внимание! Ако бебето все още не си държи стабилно главата изправена, поставете го така, че главата да лежи върху коленете. Придържаме тялото на бебето с двете си ръце. Ако бебето е голямо и силно, можем да го хванем само за ръце. Вдишваме и с издишането местим краката назад към корема. Със следващото вдишване ги изтласкваме плавно напред, като бебето се отдалечава от нас. Пазим добър баланс за бебето. Пеем или казваме възторжено: „Супербебе (или супер…името на Вашето бебе)“ и се усмихваме. Всъщност, последното е неизбежно, защото срещу Вас ще е огряното от усмивка лице на Вашето дете.

Mother lying on back and holding her baby during a yoga class

Четете още: Упражнения за гръбначния стълб, Ролио или щастливо бебе, На йога с бебета

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации