На Нова година с децата

На Нова година с децата

Броени дни остават до Новата 2016 година и сигурно се чудите как да я направите посрещането забавно и интересно и за себе си, и за децата.

Е, дивите купони може и да са останали в миналото, но това не означава, че не може да организирате запомнящ се празник с малчугани, щъкащи наоколо.

Започнете с украсата

Създайте усещане за празник у детето още ден-два преди това. Разкажете на детето простичко какво и как празнуваме. Включете го в направата на Новогодишната украса. И двегодишните с радост ще се включат в рязането на домашни конфети от разноцветни хартиени ленти или боядисването на собственоръчно направени парти шапки. Отделете време и за българските традиции – украсяването на сурвачката.

Включете децата в приготовлението на някои от ястията

Усещането за празник започва с приготовленията. Децата ще се радват да Ви помогнат в кухнята. Това е прекрасен начин да се почустват съпричастни и да научат повече за празника и традициите във Вашето семейство. Включвайте децата според възможностите им и бъдете търпеливи, по-важно е да общувате, отколкото да направите перфектната баница.

Подгответе музикален плейлист

Празникът не може да мине без танци. Включете любими песни на всеки от семейството, включително и на детето. Става много забавно, когато някое поп-парче се съчетае с любима детска песничка.

В танците може да участват дори бебетата, но имайте предвид, че те не обичат силна музика. За тях подберете по-нежни и мелодични песни.

Облечете се празнично

Дори да нямате гости, облечете се празнично. Направете си маски, парти-шапки, грим.  Може да си направите и тематично парти и всеки да е облечен като приказен герой или любимо животно. За децата това ще е игра и много ще се забавляват.

Парти игри

Помислете предварително за парти игри, с които и възрастни и деца може да се забавляват.

  • Осигурете разноцветни балони с хелий.
  • Направете си комплекти и за сапунени балони.
  • Може да подготвите и кратка театрална пиеса, в която да разкажете някоя собствена новогодишна приключенска история, примерно „Новата година тръгнала, но по пътя се загубила…“.
  • Набавете си (или си направете) музикални инструменти: дайре, барабан, маракаси и свирете така, както Ви идва отвътре.
  • Купете светещи топки, парти пръчки и други светещи джаджи. С тях може да се играе на музиката и да стане истински забавно и интересно за децата.
  • Закачете на стените големи листове картон и рисувайте заедно с децата, какъв по-добър повод и Вие да се почувствате отново дете.

Още парти игри може да видите тук.

Капсула на времето

Може да си въведете традиция и всяка година в навечерието на празника да интервюирате децата си. Може да ги питате каквото решите: Какво беше най-хубавото нещо, което ти се случи през изминалата година? Кой е любимият ти цвят? На какво обичаш да играеш най-много? За какво мечтаеш? Какво обичаш да правиш? Коя книжка ти е любима? Какво ще си пожелаеш за Новата година?

Дори децата да са малки и да не могат още да говорят, може да си зададете тези въпроси и да отговорите вместо тях. Стимулирайте по-големите деца да интервюират и Вас.

Запишете отговорите, помолете децата да Ви нарисуват нещо за спомен и запазете интервютата и картините. Това наистина е прекрасен спомен,с който години наред ще може да пътувате през времето.

Възможност за почивка

Ако очаквате гости, задължително осигурете възможност на децата да си починат от шумотевицата. Новогодишната нощ не е причина да се промени режимът им за сън и със сигурност не трябва да ги изморяваме допълнително, ако те не са готови да дочакат 12-я час.

Важно е да съобразите начина на празнуване с възрастта на децата. Многото хора и силната музика може да са плашещи и много уморителни за малките деца. Освен това не е добре децата да се чувстват в изолация – това е празник и за Вас, и за тях и е редно да бъдат включени в забавленията.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации