На 1 година: Игра на пъхни-пусни

На 1 година: Игра на пъхни-пусни

Децата на 1 година обожават игри, в които могат да пускат или прехвърлят предмети от съд в съд. Този тип игри развиват координацията на окото с ръката, както и фината моторика. Ето някои прости начини да поканите детето на игра:

    1. Направете прорез на капака на кутия за обувки, така е през него да могат да минават карти за игра (по възможност пластмасови) или капачки на буркан. Сложете капака на кутията и я разположете пред детето. Капачките или картите сложете до него в торба. Покажете му как се играе. Вземете капачка от торбата и я пъхнете в прореза на кутията. Сега поканете детето. Може и да се редувате. Описвайте действията му и го окуражавайте. На картите/капачките може да залепите картинки на животни или цветове и да ги назовавате, когато детето ги изтегли. Задавайте му въпоси: Какъв цвят е това? Кое е това животно? Как прави кравата?
    2. Залепете на стената вертикално ролка от кухненска хартия. Под ролката сложете кошничка. В друга кошничка сложете топчета, които са достатъчно големи, за да не ги поглъща детето, но и достатъчно малки, за да минат през ролката. Разбира се, може да си направите сами ролка от по-дебел картон, според големината на топчетата, с които разполагате. Отново покажете на детето как се играе и го поканете да опита само. То със сигурност ще се забавлява да наблюдава как топчето преминава през тръбата и пада в кошничката.
    3. По подобен начин може да играете като вземете две прозрачни пластмасови бутилки за вода с широко гърло (например от 3 литра). В едната сложете капачки или топчета. Нека детето да изсипва топчета от едната и да ги пъха в другата. Ако му е трудно да ги изсипва, ги оставете в купа.
    4. Сипете в бутилка с широко гърло вода. В отделен съд подредете камъчета. Нека детето да ги пуска в бутилката.
    5. Навийте малки свитъци от цветен картон и ги обвийте в тиксо. Намерете бутилка с малко гърло и насърчете дететето да ги пъха в нея. Назовавайте цветовете. Ако на детето му е забавно, може да му предоставите няколко бутилки, като около всяка навиете хартия от съответния цвят на свитъците. Така ще с учите и на сортиране по цветове.

Важно!!! Съобразете големината на капачките, топчетата или други възможни предмети, за да не настъпи риск от поглъщане или задушаване. Не оставяйте детето без надзор по време на игра.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации