На 1 година: Игра на светофар

На 1 година: Игра на светофар

Време е вече да въведете идеята за светофара и неговото значение. Децата ще стават все по-уверени в ходенето и скоро разходките навън може да се случват и без количката, което означава, че отрано е добре да помислите как да научите детето да е предпазливо и да знае как да се придвижва навън.

Разбира се, играта на светофар няма да е достатъчна, за да научите детето да пресича, но пък е добра основа.

Изрежете две картончета – едно червено и едно зелено, съответно за червената и зелена светлина на светофара. Ако имате фенерче с цветни стъкла ще е още по-ефектно и истинско.

Може да играете по два начина. Ако сте сами с детето, хванете го за ръка и вдигнете зеленото картонче (или светнете с фенерчето). Покажете го на детето и му обяснете, че това означава, че може да ходите. Повървете малко и вдигнете червеното картонче. „Замръзнете“ заедно на място. Обяснете, че при червена светлина, трябва да спрете.

Ако сте двама или повече възрастни, един може да държи детето за ръка, а друг да подава сигналите като регулировчик.

Играйте докато детето се забавлява.

Играйте често тази игра, за да изградите правилните понятия и поведения у децата. Когато сте навън затвърдете знанията им, всеки път като пресичате на светофар. Обяснявайте и посочвайте как се държат и другите участници в движението, покажете човечетата на светофара и т.н.

Принципи за игра от 1 до 2 години.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации