На 1 година: Игри на пясъчника

На 1 година: Игри на пясъчника

Децата вече са във възраст, в която обожават играта на пясъчника. Тя е полезна не само за научаването на чисто механични умения за пълнене на кофичка, изсипване, пресяване и т.н., а и със социалния контакт и взаимодействие с другите деца.

Научете детето как да прави замък с помощта на мокрия пясък и кофичката. Покажете му как да си прави формички (обикновено в комплектите за игра с пясък има пластмасови форми на плодове, животинчета и др.) Децата са очаровани от магията да видят как се образува дадена фигура от пясък и са много горди, когато успеят и те да я направят. Окуражете ги и ги поздравете, независимо от резултата.

Вероятно ще забележите, че част от забавата е развалянето на направените пясъчни фигури, така че не се сърдете и не ограничавайте детето, а приемете неговата представа за игра и направете фигурата отново.

Научете детето да си прави „дворчета“ като очертава зони от пясъчника с камъчета, да си копае ямки, да полива с лейка, да „сади “ клечки за дървета, сламки за цветя и т.н.

Не е необходимо да организирате играта на пясъчника, включвайте се само, ако е необходимо или за да помогнете на детето да придобие някое ценно и ново умение. Това е прекрасен момент да оставите детето да играе самостоятелно или с другите деца, като разбира се го наблюдавате, за да гарантирате неговата безопасност.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации