На 1 година: Куклен театър

На 1 година: Куклен театър

Направете истински домашен куклен театър. По детските магазини се продават сцени, кукли от различни приказки и всякакви аксесоари за домашен театър, но може да си ги направите и сами вкъщи.

Сцена приспособете от голям кашон. Кукли може да си направите като изпринтите на хартия образите на героите от приказката, оцветите ги и ги залепите върху дървени пръчки или върху стара ръкавица, на която да зашиете очи, коса и т.н.

Подгответе сценарий и разпределете ролите. Направете няколко репетиции.Пиесата не трябва да продължава повече от 3-4 минути, защото децата трудно ще задържат вниманието си за повече време. Включете песни и тиха музика за фон. Приканвайте децата да участват като правят някои действия от приказката: примерно за приказката „Трите прасенца“ може да наподобят виенето на вълка или да се включат с него, докато се опитва да издуха къщичката на прасенцето. За приказката „Дядо вади ряпа“, може да му подадете една панделка, все едно е ряпа, и да се включи в  дърпането на ряпата като Вие държите от едната страна, а то от другата. Направете си сцена, украсете я с подходящ декор.  Ако има възможност намалете светлината в стаята и насочете лампа към сцената. Тук всичко зависи от Вашата фантазия.

Предлагаме Ви указания и модели за хартиени кукли за приказката „Трите прасенца“.

Ще се радваме да споделите с нас и Ваши разработки на приказки за куклен театър и видеа от реализирани проекти, които да достигнат и до другите майки.

Домашният куклен театър е силно изживяване за малкия човек, а и за цялото семейство. Колкото повече хора участват като актьори и зрители, толкова по-добре.  Накрая дайте възможност на детето да изследва куклите, сцената и не се сърдете, ако скъса някои от тях – това все още е неговият начин да изследва света.

Вече има много инициативи за музикални и театрални събития за бебета, от които може да се възползвате, но в никакъв случай не се отказвайте да разгърнете творческия си потенциал в домашна постановка. Дори да Ви е малко несвойствено в началото, вярвайте ни, ще си доставите огромно удоволствие, когато видите светналите очи на детето си и усмивките на всички в семейството.

Принципи за игра от 1 до 2 години.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации