На 1 година: Лесно и интересно с капачки от буркан

На 1 година: Лесно и интересно с капачки от буркан

Набавете си капачки от буркан. Изрежете интересни картинки във формата на кръгчета с  размера на капачките и ги залепете върху вътрешната им страна.

Ето как може да играете:

Торба с изненади

Залепете картинки на животни, сложете капачките в торба и поканете детето да ги изследва. Когато детето извади капачката, попитайте го какъв звук издава животното. Пресъздайте го и изчакайте за реакцията на малчото. Играйте докато на детето му е интересно.

Усещания

Откъм вътрешната част на капачките залепете филц, гумена хартия, вълнен плат, торбичка пълна с памук или ориз, хартиени лентички, тесто за игра и т.н. Все неща, които ще са интересни за детето да пипа и изследва. Може да пробиете дупка на една от капачките  и да проврете въженце, което е завързано на възел в двата си края, така е детето да може да го дърпа и от двете страни. Може да се опитате да направите роза или друго цвете от плат и да я залепите за капачката. Сложете капачките в торба и го оставете да ги окрива сам.

Напасване

Може да решите в торбата с изненадите да има капачки с еднакви картинки – 2,3,4 или колкото решите. Когато детето вади капачката, попитайте го какво е това, какъв звук издава и потърсете дали има вече капачки, такава картика, които са извадени. Така ще упражните търсенето на прилики и разлики и групирането на еднакви обекти.

Цветове

Залепете цветни кръгчета от вътрешната част на капачките. Сега може да ги подреждате по еднаквост, да си направите апликация на дъга, да аранжирате цвете, дълга разноцветна гъсеница и какво ли още не. Оставете детето и свободно да играе с тях като може да му предоставите различни кутии (метална, пластмасова), в които да ги пъха. Назовавайте цветовете и искайте от детето да Ви подаде капачка с определен цвят. Обяснявайте какво правите.

Ловене на рибки

Откъм вътрешната страна на капачките залепете изрязани от разноцветна хартия рибки. Пуснете ги в един леген и дайте на детето обикновена кухненска цедка, за да ги лови и пуска в друга кутия след това. Бройте колко рибки е хванало детето. Опитайте да подканите детето да хване първо синята, после червената рибка и т.н. С тази игра развивате координацията между окото и ръката, фините движения на ръката и разпознаването на цветовете.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации