На 1 година: Ритъм с дървени лъжици

На 1 година: Ритъм с дървени лъжици

Вземете една дървена лъжица и дайте още една на детето. Седнете удобно на пода. Може да барабаните с лъжиците директно на пода или да поставите кутия или тенджера.

Започнете да барабаните с лъжицата по пода в определен ритъм. Сменяйте бавен с бърз ритъм, но плавно. Изчаквайте детето, за да може да Ви следва. Говорете и обяснявайте какво правите: „Бързо, бързо! Бавно, бавно!

Когато детето свикне с този ритъм, сменете го. Може например да барабаните три пъти и след това да вдигнете лъжицата високо горе. Пак да барабаните и да я свалите долу. Отново говорете или най-добре изпейте какво правите: „Раз, два, три, лъжицата горе вдигни. Раз, два, три лъжицата долу свали.“

В зависимост от интереса на детето, продължете като сменяте ритъма, но така, че то да може да го напасне и следва. Може да опитате тихо и силно барабанене, сменяне на ръцете и т.н.

С тази игра развивате моториката на ръката, усещането за ритъм, общувате активно с детето и освен всичко друго, развивате и езиковите му умения.

Децата обикновено реагират с готовност на играта и се опитват да Ви следват в движенията и ритъма. Все пак всяко дете има собствен темп на развитие. Бъдете търпеливи и съобразете ритъма, който предлагате с възможностите на детето. Не настоявайте да играете, ако детето е фрустрирано и отказва да играе.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации