На 11 месеца: Рисуване

На 11 месеца: Рисуване

Сложете детето в столчето за хранене. Поставете пред него лист хартия, моливи и маркери. Покажете му как се държат и как да рисува с тях. Първоначално децата ще могат да правят само драсканици, но ще изпитат истинско удоволствие да видят, че те са ги направили.

Развийте рисуването в игра, като се опитате да познаете какво е „нарисувало“ детето. Каквото и да кажете, детето ще се радва, че е нарисувало нещо. Опитайте се да измислите какво е нарисувал малкият абстракционист – вятър, поляна с цветя, хвърчило. Отпуснете въображението си.

Когато детето вече уверено държи маркера и рисува редовно, може да обърнете играта като му кажете да нарисува нещо. Отново ще се получат драсканици, но енергично поощрете детето.

Децата се забавляват и когато Вие им рисувате: дървета, къщичка, слънце, патета, куче, каквото Ви хрумне. То ще наблюдава процеса с интерес. Питайте детето: „Какво е това!“, „Какъв цвят е това?“

По време на разходка рисувайте по асфалта с тебешири. В детските магазини се продават големи тебешири, които са им удобни за хващане.

Полезно!!! В детските магазини се продават комплекти за рисуване и оцветяване с водни маркери. Има чантички за път, килими и пана за рисуване на стена.  Така детето ще има възможност да рисува и извън столчето си, а родителите може да са спокойни, че дори да реши да рисува по стената, водата се изпарява и не оставя следи.

Принципи за игра от раждането до навършване на първата година.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации