На 2 години: Кое е различното?

На 2 години: Кое е различното?

Тази игра представлява гъдел за ума и в същото време ще въведете детето в понятията еднакво/различно.

Как да играете?

Огледайте се вкъщи и изберете група еднакви предмети. Примерно сложете на едно място 3 чаши и до тях една топка. Задайте въпрос на детето, кое е различното или кое не си е на място. Не се притеснявайте, ако не може да отговори правилно от първия път. Помогнете му като дадете верния отговор. Когато детето свикне, усложнете играта като наблизо до избраната от Вас група предмети сложите допълнително една чаша и още една топка. След като детето открои различното, помолете го да сложи предметите по еднаквост като го подканите с „А кое е еднакво с тези чаши? /Кое е другарчето на тези чаши?/Виждаш ли наоколо нещо, което е  същото като/еднакво с тези чаши?“ или „Къде може да сложиш топката, за да си има другарче, същото като нея?“ и добавете: „Да, до другата топка/чаша. Те са еднакви!

Ако детето реагира позитивно на играта, изберете и други групи предмети, за да продължите. Може да използвате дрехи, плодове и зеленчуци, играчки и т.н. Дори може да използвате картинки. Важното е да има 3-4, които са еднакви и една, която е различна. Постепенно, може да въвеждате и групи, обединени по даден признак. Примерно, вместо 3 еднакви лъва и един портокал, може да сложите картинки на маймуна, лъв,  слон и един портокал. Т.е. въвеждате категория „животни“, а различното е „плод“.

Играйте докато на детето му е забавно и не настоявайте, ако няма интерес. В този случай, опитайте след време. За да добавите интригуващ и изненадващ момент в играта, може да помолите детето да се извръща или да затваря очи, докато Вие подреждате групата предмети.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации