На 2 години: Манджа от пинг-понг

На 2 години: Манджа от пинг-понг

Набавете си цветни топчета за тенис. Ако не успеете да намерите такива, може да облепите обикновените бели топчета с цветен плат, с цветна хартиена лента или да им залепите картинки на зеленчуци. Разделете топчетата по цветове/ зеленчуци в отделни съдове и върху съда залепете също етикет със съответния цвят или зеленчук. Предоставете на детето кухнески черпак.

Сега подгответе няколко рецепти. Примерно, за рецепта номер 1 Ви трябват следните продукти: 3 зелени топчета, 2 жълти и 1 червено. Разбъркайте добре! Опитайте на вкус! Ммм, чудна супа! Или: 2 домата, 1 чушка и 3 картофа. За да може и детето да се ориентира в рецептата, я нарисувайте, като обозначите броя с точки, цифра и съответния цвят или зеленчук.

Започнете заедно да четете първата рецепта. Покажете на детето какво се очаква от него като започнете да гребете толкова топчета топчета, колкото изисква рецептата. Гребете едно по едно. Поощрете детето го да продължи само.

Ако прецените, че да работи по рецепти още е сложно за детето, го оставете да гребе от различните топки по свое желание. Вие назовавайте цветовете и бройте.

С тази игра децата упражняват фината моторика, учат за цветовете и броенето.

Играйте, докато детето има интерес. Не настоявайте пряко волята му.  Предложете играта отново в следващите дни.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации