На 2 години: Плодове и зеленчуци

На 2 години: Плодове и зеленчуци

Сортирането помага на детето да развие базови математически и логически умения, а освен това обогатява езика. Извадете наличните плодове и зеленчуци и ги сложете пред детето. Заедно подредете зеленчуците в една кутия и плодовете в друга.

За да затвърдите знанията за плодовете и зеленчуците, дайте възможност на детето само да избере какъв зеленчук или плод ще консумира в този ден. Докато готвите, назовете моркова, картофа, чушката. Те плодове ли са или зеленчуци? Задавайте въпроси на детето, дайте му възможност да опитва, докато приготвяте зеленчуците и да Ви помага според възможностите си – може да бърка под Ваше наблюдение, да изсипе нарязаните зеленчуци в купата за салата и т.н.

Докато пазарувате, назовавайте плодовете и зеленчуците, които купувате и ги категоризирайте в съответната група. Големите супермаркети ще Ви помогнат за това с везните, на които обикновено трябва да посочите дали това, което сте избрали е зеленчук или плод. Включете детето активно в това, задавайте му въпроси, създайте му усещането, че Ви помага, дайте му възможност да натисне картинките върху кантара, за да може да си премерите покупката.

Може да сортирате различни неща, това ще помогне на детето да изгражда различни групи понятия:

– малките топки/кубчета/автомобилчета и големите такива;

– сортиране по цветове – зелените кубчета в една купчина, жълтите – в друга, сините – в трета и т.н.;

– картинки на домашни и диви животни;

– цветя и дървета;

– блокчетата от конструктора може да се сортират по цветове, по форми, по големина и т.н.

  • Чудесен вариант за игра е и играта на ХАБА „Овощна градина на ХАБА Германия.

    Малките фермери ще приберат реколтата, а заедно с това ще учат за плодовете, цветовете и правилата. Играта е много силен инструмент и за насърчаване на екипността и съобразяването един с друг. Децата с лекота развиват фината моторика и координацията око-ръка.

    Комплектът съдържа: 1 гарван, 1 кошница с плодове, 4 зелени ябълки, 4 червени ябълки, 4 круши, 4 сини сливи, 5 пътя – карти, 4 дървета, 1 зар с цветове и символи, 1 инструкция за игра на български език.

    Плодовете се подреждат по дърветата. Всеки от играчите хвърля зар и прибира в щайгата плода, който се е паднал.

    За повече информация за тази и други играчки посетете нашия магазин.

Продукти

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации