На 2 месеца: Перспективи

На 2 месеца: Перспективи

На два месеца вече имате малък любопитко, който обаче все още не може да се движи свободно. Може да му доставите удоволствие и да поиграете с него като му осигурите различни позиции.

Започнете с време на коремче, като постелите меко одеяло на пода – важно е повърхността да е  твърда и безопасна. Това е начин да укрепнат мускулите на гърба, врата и раменете и детето да повдига главата си. Пред очите на детето може да поставите бебешко акрилно огледало или играчка, която то да иска да достигне с ръка. Също така, може и Вие да легнете на пода с лице срещу него и да му говорите активно или да му показвате книжка.  Правете това упражнение поне 2-3 пъти на ден за около 5 минути. Ако бебето не харесва тази позиция, опитайте се да го занимавате, докато минат поне 1-2 минути и сменете позицията. Не оставяйте детето само по време на това упражнение

Сменете позицията като поставите детето на бебешки шезлонг. Може да му четете книжка, да му показвате играчки, с които да разказвате истории като ги движите пред очите му, така че да ги проследява или просто да общувате. Така може да останете около 10тина минути и дори повече, ако му е интересно.

Гушнете бебето и го разходете из дома си. Може да му пеете нежно и леко да го люлеете в прегръдката си или да му разказвате какво вижда.

Поставете го по гръб. Може да го погалите с шал, да се надвесите и да му говорите гальовно или да вземете играчка, която ту да го докосва по нослето, то да излита нагоре, настрани и отново с плавни движения, които бебето може да проследи.

Внимавайте да не прекалите със стимулациите. Следете за признаци на умора и фрустрация. Давайте възможност на бебето и да си почине.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации