На 3 години: Игра на пещера

На 3 години: Игра на пещера

Играта е любезно предоставена от Яна Иванова от Перник, майка на 3 годишно момче.

Случи се така, че синът ми остана за една седмица у дома и то при лошо време. В началото си мислех, че ще ми е трудно да го забавлявам, така както е свикнал в детската градина, но играта дойде от само себе си. Забелязах, че започна да се крие зад възглавниците на дивана и ми хрумна, че можем да си направим пещера.

Набързо струпахме една малка пещера от възглавници и одеяла. В началото му беше страшно забавно да се крие там, да влиза от едната страна и с пълзене да излиза от другата. После започна да ме кани вътре, та се наложи малко да я разширим. Аз пък реших да уважа поканата с книжка в ръка. Беше страшно приятно да четем вътре и на следващия ден това беше основно занимание. Нарязвах по една ябълка и портокали, шмугвахме се вътре четяхме и похапвахме (имаше достатъчно светлина и въздух).

Точно светлината ме вдъхнови да развия играта още. Хрумна ми, че в пещерата има много любопитни обитатели. Паячета, прилепи, охлювчета. Нарисувах ги на ръка, простичко, колкото мога (затова и не Ви ги пращам :))) и ги закачих вътре в пещерата със самозалепваща лента. В началото имах леки притеснения, че може да се уплаши от тях, но прецених, че той не е виждал такива същества на живо и не ги свързва с нищо негативно.

Осмелих се и не сгреших. Това беше почти половиндневно забавление. Влязохме в пещерата, попритворихме я, така че да не влиза много светлина и пуснахме едно фенерче, за да търсим странните същества вътре (той ги видя и докато ги правех, но търсенето с фенерче беше вълнуващо!). Ефектът беше поразителен. Няколко дни подред синът ми искаше да играе на пещера, а аз всеки ден добавях нови и нови предизвикателства. Вече не просто рисувах животинчетата на лист, а ги изрязвах до последния детайл и те ставаха съвсем като истински. Правех малки и големи и давах задача да търси малките, после големите. Сетих се да сложа и снимки на сталактити и сталагмити. Добавих лупа и поднос с кинетичен пясък, в който скрих още пещерни животинчета (нарисувах ги и ги изрязах). Забавлението наистина беше неспирно.

Поздрави от Перник,

Яна

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации