На 3 години: Кое потъва и кое не?

На 3 години: Кое потъва и кое не?

Никога не е рано човек да се захване с наука, още повече, когато експериментите предполагат много ленее на вода.

На 3 децата вече могат да дават елементарни обяснения на това, което наблюдават, още повече че все повече включват и миналия си опит. Използвайте това, за да навлезете забавно в науката с игри.

Поканете детето си да участва в експеримент. За целта Ви трябва прозрачен съд, който да налеете с вода и най-различни предмети: пластмасова кутия, малка топка, дървено кубче, чаша, капачка, лъжица, кубче лед и т.н. Всичко, което може да влезе във вода върши работа.

Покажете на детето, че едни премети потъват, а други не. Нека то да си избира от предложените предмети и да предположи дали ще потъне. След това проверете. Попитайте детето защо предметът е потънал или не. Детето може да даде всевъзможни обяснения, в зависимост от това, което наблюдава. Поощрете го в търсенето. Дори да Ви каже, че потъват малките предмети, или пък черните, или пък кръглите, това е неговото научно откритие. Не го опровергавайте, а продължете търсенето. Детето може да забележи, че празната пластмасова кутия не потъва и да обясни, че празните предмети не потъват. Тогава сложете в съда с вода чаша. Очевидно тя ще потъне. Каква е разликата между тях?

Целта на играта не е да стигнете до строго научното обяснение кое потъва и кое не, нито да извеждате формула, а да събудите естественото любопитство на детето и удоволствието от откритието чрез експеримент. Освен всичко друго развивате езика и умението му да издига хипотези.

Може да снимате етапите на експеримента и да направите колаж с най-интересните от тях. Закачете колажа на хладилника и ако детето има интерес, върнете се към експеримента.

Играйте, докато на детето му е интересно. Дори детето в един момент да започне просто да си прелива от съд в съд, да пляска весело с ръце във водата, това е напълно приемливо. Науката си е наука, играта си е игра.

1 Коментар

  • Публикувано 09.02.2016
    Avatar

    Айше

    И аз мога да добавя една забавна игра с този експеримент.
    Ако имате надуваем басейн на градината или терасата, в тези топли летни дни може, да се позабавлявате с детето в басейна с потъващите и не потъващите предмети. На детето ще е по-забавно в басейна, отколкото в прозрачен съд. Защото на всеки човек му се иска да си играе с водата, особено в басейна, слънцето пече и с една такава хубава игра. Хем се наслаждавате на хубавите дни, хем обучавате детето си! 🙂

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации