На 3 години: Малък пощальон

На 3 години: Малък пощальон

За децата е много интересно да навлязат в професията на пощальона с игри. Тези игри дават много възможности за забавление и учене. Въвеждат нови думи и нови преживявания за децата, може се упражни фината моторика, да се развие въображението и дори да се въведат базови умения по писане. Ето няколко идеи как да го направите.

Приказки по пощата 

Сложете една пощенска кутия в дневната. Може да я направите от обикновена картонена кутия и да я облепите в жълто. Сложете надпис „ПОЩА“. Със сигурност вниманието на детето ще бъде привлечено от новата кутия. Сега е важно какво ще сложите вътре. Всеки ден може да е различно. Сложете в плик кратка приказка, която да прочетете заедно, картинки за оцветяване, мисии, които детето да изпълни и т.н. Вярваме, че детето ще очаква с нетърпение пощата си всеки ден. Не забравяйте да надпишете плика с името на получателя и неговия адрес. Сложете марка и печат.

Това е много лесен и забавен начин да въведете идеята за пощата, писмата и пратките. Също така е добра основа да развиете играта в бъдеще с нови предизвикателства за детето.

Играта е подходяща за деца 3+години, като „пратките“ трябва да съобразени с възрастта и способностите на детето.

Пощенски клон

Организирайте мини пощенски клон  у дома. Най-лесно е да „напишете“ писма до различни любими играчки на детето – Мечо, Тигърчо, Зайо и т.н. Писмата може отново да са приказки, които детето иска да сподели с тях, картинки, които да оцвети за тях, картички, които да нарисува и т.н. Нека пъхне писмата в пликове и да ги „надпише“ с получател, адрес, марка и да им сложи печат. Адресът може да го представите като картинка. Например Мечо може живее до телевизора, Лиско до хладилника, Зайо до прозореца и т.н. Направете един лист, където срещу всяка играчка има указание в картинка къде живее и кутия със същите картинки, където детето да потърси и намери съответния адрес. По подобен начин може да използвате цветове. Примерно Мечо е с жълта пощенска кутия, Лиско- със зелена, Патето – със синя и т.н. Направете същия лист с указания и кутия с цветни листчета, които детето да залепи на пликовете. Ако писмото е до Лиса, на него ще има зелен цвят и т.н. Ако решите може да има цифри, букви или геометрични фигури, които указват адреса, а детето да ги познае по съвпадение на знака на плика и знака на пощенската кутия.

Марките може също да са картинки, звездички, кръгчета или каквото решите. Дори част от задълженията на пощальона може да е приготвянето на марките. Оформете листчета с къдрава ножица като марки, а детето нека да ги нарисува.

Накрая детето трябва да удари печат на пликовете (с картоф, камъче или нещо друго, натопено в боя) и да тръгне да ги раздава по адресите.

В началото нека всички получатели са наблизо, за да свикне детето с играта. Нека всеки си има пощенска кутия. В даден момент, за да е по-интересно може да разпръснете получателите по различните стаи и пощальонът да има карта, която да му помага да ги намери.

Постарайте се да облечете пощальона с подподяща униформа – синя шапка и стара синя тениска също ще свършат работа. Задължително приспособете чанта.

Може да обогатите играта като в пощенските кутии на получателите има писма, които пощальонът трябва да достави до другите животинчета или са писани за самото него. В тези писма може да има стихчета, гатанки, кратки приказки, картинки за оцветяване, задачки за лепене, кратки послания, усмивки, мисии като например „Полей цветята“,  пъзели и т.н.

Един интересен начин да поддържате любопитството е да му пратите „тайни“ съобщения.  Става лесно като нарисувате нещо върху лист с восък. Нарисувайте четка и бои в горния край на листа като указание, как да разкрие тайното съобщение. Когато детето го получи писмото, ще трябва да оцвети хартията с цветна боя, за да види тайния знак от восък. Научете детето как и то за изпраща тайни съобщения.

Играта е подходяща за деца 3,5+години. Ако играете с по-големи деца, може добавите и упражнения за писане като например да напишат името на получателя по букви от точки, които те да свържат.

Варианти: Освен писма може да изпращате и колети, като в този случай може да използвате и везна с тежести, за да мерите теглото им.

Разходка до пощата

Направете си една хубава разходка до най-близкия пощенски клон и изпратете писмо до някого. Нека детето да е подготвило писмото – картичка или картина, ръчно нарисувани от него самото, което да изпрати до любим роднина. Ще му е забавно и вълнуващо да види как се случва вече познатата му игра на пощальон на истина. Купете плика, марката, нека детето да пъхне писмто и да залепи марката. Надпишете плика и го пуснете. Остава само да изчакате радостната реакция на получателя.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации