На 3 години: Направи ми рампа!

На 3 години: Направи ми рампа!

Ако досега не сте го правили, то веднага поправете този пропуск. Децата обожават да играят с рампи, а рампа може да направите практически от всичко – от папка класьор, от дъска, от книга, от пластмасова тръба и т.н. Хубавото на тази игра е, че тя дава възможност на децата да изпробват различни варианти и да проведат сами множество експерименти.

Предложете на детето да си направите рампа. Вярвайте ни, оттук нататък няма нужда да се насвате много. Колички, топки, мечета, раковини, кубчета, самолети, багери, кукли и всякакви други предмети ще започнат да се спускат по нея.

Играта е интересна и за момичета. Дори да нямат интерес към количките като момчетата, то определено ще им е интересно да проследят как се държат различните предмети по импровизираната пързалка. А определено това е интересно забавление и за височайшите кукли от рафта.

Провокирайте детето само да търси материали, от които да си направи най-различни по височина, дължина, форма и сложност рампи. Може да се опитате да направите и каскади от рампи.

Може да внесете научен елемент като мотивирате малкия изследовател да предвиди кои от приготвените предмети ще се търкалят и кои ще се плъзгат по рампата (а някои от предметите могат и двете в зависимост от това как ги спуснете).

Ако играта стане любима на детето, може да му предложите и да твори. Достатъчно е да намажете гумите на колата, топките или другите предмети с боя и да ги спуснете по рампата, върху която предварително сте сложили съответващ размера ѝ лист хартия. Картината ще е уникална. За да не цапате излишно, може да постелете найлон и да предвидите кутия в основата на рампата, за да посреща оцветения предмет.

По време на играта следете реакциите на детето. Може да го стимулирате да опише наблюденията си. Какво се случи? Какво ти направи впечатление? Какво е различното между спускането на колата и на чорапа? Кои предмети стигнаха до края на рампата? Кои не успяха да стигнат? Каква е причината според теб? Когато питате за причината, не чакайте стройно научно обяснение, но определено детето може да Ви изненада с някои свои наблюдения.

Ако видите определени интереси, развийте ги. Примерно детето може да се опита да забави хода на спускащия се предмет като промени ъгъла (т.е. стръмнината) на рампата. Насърчете го да потърси и други начини. И Вие участвайте активно. Ако видите, че се опитва да спусне колата, така че след като се спусне от рампата да стигне възможно най-далеч, потърсете заедно начин как това да стане. Може и да измерите докъде най-далеч стигат отделните предмети като марките спирането им с тиксо.

При разходка навън, обърнете внимание на детето къде има рампи и за какво се използват – примерно за товарене и разтоварване на камиони, за скейборд или колела, като пързалки за децата, в подлезите за колички и т.н.

Допълнение към идеята: ако за рампа използвате пластмасова тръба или ролка от кухненска хартия, може да пробиете дупки по продължението ѝ и да ги осветите отвън с фенерче. На детето вероятно ще му е интересно да проследи как се променя светлината вътре. Най-добре е експериментът да се проведе на тъмно.

 • И тъй като експериментите с движение винаги са интересни, може да надградите игрите с рампа чрез тези две играчки на ХАБА Германия:

   

  Дървена писта за игра с топче „Основна“

  Пистата е изработена от висококачествена необработена букова дървесина. Чрез играчката се развива пространственото възприятие. Децата може да комбинират елементите по различен начин и да изследват движението на топчето.

  Препоръчителна възраст 4+ години.

   

   

   

  Дървена писта с топче „Жълта фуния“

  Пистата е изработена от естествена необработвана букова дървесина. Играта дава възможност за вълнуващи експерименти със скорост. Тръбите за скоростта и кривите на фунията може да се регулират по височина.

  Препоръчителна възраст: 4+ години

   

  За повече информация за тези и други играчки вижте в нашия магазин.

Изпрати коментар

Подобни публикации