На 3 години: Не познавам буквите, но мога да чета!

На 3 години: Не познавам буквите, но мога да чета!

Може и да не познават азбуката, но и най-малките може да усетят прекрасното чувство да четат сами.

Подарете им това удоволствие!

Как?

Много лесно!

На пазара се продават книжки, които съчетават текст с картинки, които заместват думи. Докато четете,  движете пръста си по текста, за да ориентирате детето къде сте. Когато стигнете до картинката, направете пауза и го насърчете то назове думата, която тя обозначава. Добре разгледайте книжките преди да купите, за да изберете такива с по-разнообразни стикери, тъй като се предлагат и книги, при които стикерите, макар и много за лепене, въвеждат ограничен брой думи.

Ако не успявате да намерите такива книжки в книжарниците, може да си ги изработите и сами. Изберете си история или приказка, която детето харесва. (Може и нова, разбира се!). Прегледайте текста и отбележете през едно-две изречения поне едно съществително, което може да се замести с картинка. Намерете подходящи картинки в интернет със сравнително еднакъв размер. Картинките трябва да достатъчно контрастни и лесни за разпознаване. Сега наберете текста на компютър и върху съответното място в изречението поставете нужната картинка. Под нея изпишете думата, която картинката замества. Изпринтете на цветен принтер готовия проект и започнете четенето.

Когато се усъвършенствате в изработването на такива текстове, може дори да създавате текстове, с които заедно с детето да играете. Наберете даден текст с голям шрифт и голямо междуредие. Набележете си думи от текста, които може да се заменят с картинки. Изпринтете си картинки от интернет, от стари вестници и списания или от каталози на магазини. Добре е да са с приблизително еднакъв размер. Закрепете картинките с кламери върху лист, така че детето да ги вижда всичките. Започнете да четете текста и когато стигнете до конкретната дума, детето може да потърси изображението ѝ  и да я залепи върху думата, но така че тя да продължи да се вижда. След като налепите всички картинки, може отново да прочетете историята по вече описания по-горе начин.

Приятно четене!

Виж още

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации