На 3 години: Не познавам буквите, но мога да чета!

На 3 години: Не познавам буквите, но мога да чета!

Може и да не познават азбуката, но и най-малките може да усетят прекрасното чувство да четат сами.

Подарете им това удоволствие!

Как?

Много лесно!

На пазара се продават книжки, които съчетават текст с картинки, които заместват думи. Докато четете,  движете пръста си по текста, за да ориентирате детето къде сте. Когато стигнете до картинката, направете пауза и го насърчете то назове думата, която тя обозначава. Добре разгледайте книжките преди да купите, за да изберете такива с по-разнообразни стикери, тъй като се предлагат и книги, при които стикерите, макар и много за лепене, въвеждат ограничен брой думи.

Ако не успявате да намерите такива книжки в книжарниците, може да си ги изработите и сами. Изберете си история или приказка, която детето харесва. (Може и нова, разбира се!). Прегледайте текста и отбележете през едно-две изречения поне едно съществително, което може да се замести с картинка. Намерете подходящи картинки в интернет със сравнително еднакъв размер. Картинките трябва да достатъчно контрастни и лесни за разпознаване. Сега наберете текста на компютър и върху съответното място в изречението поставете нужната картинка. Под нея изпишете думата, която картинката замества. Изпринтете на цветен принтер готовия проект и започнете четенето.

Когато се усъвършенствате в изработването на такива текстове, може дори да създавате текстове, с които заедно с детето да играете. Наберете даден текст с голям шрифт и голямо междуредие. Набележете си думи от текста, които може да се заменят с картинки. Изпринтете си картинки от интернет, от стари вестници и списания или от каталози на магазини. Добре е да са с приблизително еднакъв размер. Закрепете картинките с кламери върху лист, така че детето да ги вижда всичките. Започнете да четете текста и когато стигнете до конкретната дума, детето може да потърси изображението ѝ  и да я залепи върху думата, но така че тя да продължи да се вижда. След като налепите всички картинки, може отново да прочетете историята по вече описания по-горе начин.

Приятно четене!

Виж още

1 Коментар

 • Публикувано 07.12.2020
  Avatar

  Велислава Тихолова

  Здравейте,

  не откривам такива книжки. Дали може да ми изпратите линкове към такива книжки.

  Предварително Благодаря!

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации