На 3 години: Приключение в Африка

На 3 години: Приключение в Африка

Това е игра подходяща за двор през летните месеци,но с малко адаптация може да се играе и в затворени помещения. В нея може да участва цялото семейство.

Палатка

Представете си, че сте част от Африканско племе и трябва да си направите палатка. Трябва Ви чаршаф четки и няколко необичайни инструмента за рисуване като картоф, изрязан с формичка за печат, четки за зъби, гребен, изрязани в определени формички гъби за баня и голи ръце. В един леген разтворете кал и вода, това ще е Вашата боя. Заедно с детето  украсете чаршафа, от който ще си направите палатката. Когато чаршафът е готов, го изчакайте да засъхне. След това го фиксирайте с една пръчка в средата и го разпънете с  малки колчета в четирите му края., за да се получи палатка.

Разбира се, може да използвате и бои за рисуване с ръце, за да направите палатката цветна и уникална.

Племенни цветове

С помощта на грим за деца, може да си нарисувате лицата с най-различни племенни знаци. Може да си направите и костюми. В интернет може да намерите много образци на колоритни африкански платове. Може да ги разучите предварително и след това да нарисувате свой собствен вариант. Пуснете творческата си сила на воля.

Може да си направите и огърлици като нанижете макарони, които са оцветени в различни цветове.

Сафари

Оставете палатката и тръгнете на лов из местността (двора). Разбира се, преди да тръгнете на „лов“ с детето, трябва Вие, без то да Ви забележи, да разпръснете африкански животни из двора. Ако нямате фигурки, може да изрежете от картон лъв, слон, маймуна, зебра, жираф и т.н. Предварително може да дадете на детето лист, на който са изобразени всички животни, които трябва да намерите. Кажете му как се казват и какви звуци издават. Нека търсенето на животните да е като ориентиране по карта на двора.

Племенен танц

За да е пълно изживяването Ви като африканско племе, си измислете племенен танц под ударите на импровизирани инструменти: кофа, метални съдове, пластмасова бутилка с ориз и др. домашни инструменти.

Африканска олимпиада

Ако желаете може да си измислите и спортни занимания: кой хвърля по-надалеч топка, кой скача по-нависоко, кой тича по-бързо, да се опитате да уцелите един кръг с разноцветни камъчета (всеки участник има камъни в различен цвят) и т.н. Това са умения, които всеки уважаващ себе си ловец трябва да има.

Африканска кухня

Приключението ще е вълшебно и ако хапнете в палатката, храна, която сте приготвили заедно на двора.

Важно!!! Описаните дейности са примерни. Не е задължително да изпълните всички. Играйте и доразвийте тези от тях, които са интересни и забавни на детето. Не бива да има принуда. Ако решите да готвите навън, бъдете нащрек, за да не се изгори детето на огъня и да няма достъп до остри и режещи предмети.

Снимайте приключенията. Те ще са прекрасен спомен и ще се радваме да споделите снмките с нас.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации